aleksandra_teodosijevic

 

:
.,

Odgovara: Aleksandra Todosijević, dr. vet. med., Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Kako da znam kada i koliko da sečem nokte tigrici?
Ivana

O: Mnogim pticama je potrebno skraćivati nokte u određenoj fazi života, međutim ne može se reći koliko često. Uvek je bolje skratiti manje, nego previše. Ako je nokat predug, tj. nije skraćivan godinu i više, ne možemo ga skratiti odjednom, jer postoji šansa da napravimo rez na veni / kapilaru i tako prouzrokujemo krvarenje. Iz tog razloga, skraćivanje nokta moramo obaviti u nekoliko navrata, a uvek se savetuje da to obavi veterinar. Kad jednom odstranimo suvišni deo nokta, unutrašnja vena / kapilar se proširi i sledeće skraćivanje možemo obaviti ponovo za 6 meseci. Tigrice moraju imati kratke kandže / nokte kojima će moći sigurno obaviti granu. Nokat uvek mora biti zaboden u sredinu prečke i tada je promer prečke optimalan. Kod tigrica je poželjno da je promer 1 do 1,5 cm. Tako ćete najbolje proceniti da li je nokat predugačak. Kada je promer štapića stajalica u kavezu mali, papagajima nokti rastu brzo pa se svijaju.

Naime, nokat je papagaju predug kada je beličasti ili svetlosivi deo nokta dužine 2/3 celog nokta; tada hitno i obavezno treba zameniti dva štapića u kavezu novima, većeg promera. Već nakon nedelju dana ili dve nedelje, nokti će se sami skratiti. U slučaju nestručnog i nepažljivog skraćivanja, krvarenje može biti teško zaustavljivo.

Manje krvarenje možemo zaustaviti stavljanjem komadića gaze ili vate preko kraja nokta, kroz nekoliko minuta. Nakon toga, pticu treba vratiti u kavez i ostaviti je na miru. U protivnom, možemo uzrokovati stres kod ptice, pri čemu će se povećati njen krvni pritisak i broj otkucaja srca, pa se krvarenje opet pojavljuje.

O skraćivanju noktiju kod tigrice, pisali smo i ovde.

OZNAKE: