Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Treba mi pomoć oko kupovine papagaja, razmišljam se između malog aleksandra ili kaluđerice.  Zanima me koji je papagaj pitomiji i koji ne pravi veliku buku u obliku kreštanja, pošto bi ga držao u mojoj sobi, i koji je od ta dva papagaja inteligentniji što se tiče govora, i koji je više sklon druženju sa ljudima.
Hvala unapred, Milan

O: Kaluđerica (Myiopsitta Monachus) je poreklom iz Južne Amerike i živi na nadmorskim visinama iznad 1000 m. Gnezda grade na visokom žbunju ili granama drveća.

Karakteristika je u tome što se ovi papagaji gnezde u kolonijama, ali tako da po više parova koristi jedno gnezdo, što je izuzetnost kada su u pitanju papagaji.

Gnezdo može da dostigne veličinu i do 3m u prečniku i da bude teško i do čak neverovatnih 200 kg. Pri tome svaki par ima zaseban ulaz kojeg prave ili sa strane ili sa dna u odnosu na početno izgrađeno gnezdo prvog para. I unutrašnjost svakog gnezda je jako specifična jer svako gnezdo poseduje ulaz, predsoblje i deo za ležanje, što predstavlja pravi mali stan. Imajući u vidu sve ovo, izgradnja gnezda traje i do tri meseca.

Ženka polaže u intervalu od dva dana 4 - 6 belih jaja. Period inkubacije je teško precizno odrediti zbog same komplikovanosti gnezda i kontrole jaja, ali se ona kreće između 22 - 26 dana. Mladi po izleganju ostaju u gnezdu 6 nedelja i nakon izletanja već posle nedelju dana počinju sami da traže hranu, što je takođe vrlo neobično za papagaje. U toku jedne sezone roditelji mogu da izvedu i po dva legla, a najčešće koriste isto gnezdo i u nekoliko narednih godina.

Veličina kaluđerica je oko 27 - 30cm što ih ubraja u srednje papagaje. Ima stepenasto plavo zeleni rep i jaka zelena leđa, dok su grudi svetlo sivo plave sa teget crnim poprečnim prugama. Čelo je sivo drap, temeni deo glave je zelen, krupne crne oči i prilično snažan beličasto siv kljun su karakteristike ovih papagaja. Mužjak je neznatno krupniji, a mladi se razlikuju od roditelja po nešto umerenijim bojama i grudi su im sivkaste sa slabo izraženim prugama, dok kasnije postaju plavičaste, a pruge intenzivne i izražajne. U jatu se prilično glasno oglašavaju, naročito kad su u opasnosti ili kad primete nešto neuobičajno.

Hrane se kao i većina drugih vrsta srednjih papagaja, tj. semenjem prosa, ovsa, suncokreta, svetlog semena, sirka šećerca, američkog sirka, konoplje i kanarinskom hranom uz obavezan dodatak minerala i vitamina. Naravno, ne smemo zaboraviti voće i povrće koji dopunjuju semensku hranu.

Kao kućni ljubimac, kaluđerica je u početku bučna, dok se ne navikne na ukućane, posle čega se sve ređe tako oglašava. Uz veliki trud može da nauči i do sto reči, pa će vam veoma brzo postati veoma blizak kućni ljubimac. Ono što kaluđericu još izdvaja od drugih vrsta papagaja je i to što će se uvek glasno oglasiti kad vam u stan uđe nepoznata osoba, što je veoma dobro jer vlasnika obaveštava o prisustvu nepoznate osobe.

Posle nimfi, kada se govori o srednjim papagajima, mali aleksandar (Psittacula Krameri) je najrasprostranjeniji. Njegova prirodna prebivališta prostiru se kako na afričkom, tako  na azijskom kontinentu.

Veličina ovih papagaja kreće se od 40 - 42 cm. Osnovna boja im je zelena sa svetlije zelenim grudima i karakterističnim crvenim kljunom. Mužjak se od ženke razlikuje po crveno - crnom okovratnom prstenu koji dobija tek posle dve godine starosti, kada ova vrsta papagaja i postaje polno zrela. Inače pol mladih ptica je veoma teško razlikovati jer su bukvalno identične.

Tokom vremena došlo je do mutacije, pa danas imamo: žute (lutino), plave, bele (albino), sive, oliva, svetlo plave, boje cimeta, pa u poslednje vreme plava sa belom glavom, bela sa plavom glavom, bela sa plavom glavom i zelenim repom su neke od mutacija koje srećemo u volijerama odgajivača.
 
Mali aleksandar nije preterano zahtevan u pogledu ishrane i prednost je u prilično lakom parenju i odgajivanju mladih. U prirodi, u dosta dubokim dupljama drveća ženka polaže 3 - 5 belih jaja veličine 24 x 30 mm i leži na njima naredna 22 dana. Posle šest nedelja od izleganja, mladi će napustiti gnezdo, ali ostaju sa roditeljima još 4 - 5 nedelja učeći da jedu i stičući letačko znanje.

Kao kućni ljubimac, mali aleksandar je veoma zahvalan. Radoznao je, inteligentan i krajnje graciozan. Zahvaljujući svom intelektu, uz rad, može naučiti po nekoliko stotina reči, što u poređenju sa činjenicom da mi u svakodnevnom govoru koristimo oko 800 reči, predstavlja izuzetan fond.

Hrani se zrnevljem suncokreta, prosa, ovsa, svetlog semena, američkog i sirka šećerca, konoplje, kao i kukuruzom kokičarem uz dodatak voća - jabuke, i povrća - šargarepe, spanaća, paprike sa semenom i drškom, krastavca i posebno listom maslačka, peršunom, što mu predstavlja posebnu poslasticu. Kupus i povrće iz te porodice treba izbegavati jer postoji mogućnost dobijanja proliva, što u dužem periodu može da izazove i tragičan ishod.

Ukoliko nabavite mlađu ptičicu, lakše ćete je naučiti određene reči. U svakom slučaju, da biste papagaja naučili da govori, on mora biti  odvojen od drugih ptica, kako bi čuo samo ljudski govor. Najverovatnije će prvo izreći svoje ime jer ćete ga najčešće izgovarati u njegovoj blizini. Najbolje je odabrati ime u kojem je zastupljen glas “a” ili “o” jer veliki papagaji najlakše izgovaraju reči s tim glasovima.

Ukoliko ste uporni, Vaša ptica može naučiti razne zvukove i reči, a izbor i odluka koju od ove dve ptice da uzmete za kućnog ljubimca je na kraju samo Vaša.

OZNAKE: