Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Moja ćerka želi Tigricu. Kako da budemo sigurni da smo kupili "mladog" papagaja? Kada se legu? Kako prepoznati mužjaka? S poštovanjem, Senka

O: Mužjaci se razlikuju od ženki po boji nosa (voštanice) tako što je ta boja kod njih plava, a kod ženki bela, žuta, braon, a najčešće boje mesa. Ova boja se jasno formira tek sa 6 meseci starosti, jer je to period kad papagaji postaju polno zreli. To pravilo je isključeno kod čisto belih i žutih jedinki, jer je kod njih boja voštanice ista - boje mesa, a jedina razlika je što je kod mužjaka voštanica lakirana, dok je kod ženki matirana.

Što se tiče veoma mladih papagaja, bez obzira na boju, pol nije moguće odrediti jer je njihova voštanica rumenkasta.

Starost papagaja se donekle može odrediti po isticanju šara na glavi papagaja. Jedinke kojima su šare jasno istaknute od nosa do temena imaju do 4 - 5 meseci, u pitanju su mlade jedinke. Takođe, mlade ptice se odlikuju velikim crnim očima (beonjača još uvek nije izražena) dok kod jedinki koje imaju više od 10 meseci - beonjača se jasno ističe.

Parenje počinje uglavnom na proleće, a može se ponoviti i na jesen. Od proleća do jeseni preporučljivo je da ženka ima 3 - 4 legla. Za parenje se biraju zdrave, odrasle jedinke, najmanje starosti 6 meseci, a idealno je da se pare sa starošću od godinu dana. Ženka uglavnom uspe dobro da othrani 4 - 6 mladunaca. Čim ih ona istera iz legla, čovek ih dalje othranjuje. Mladi napuštaju leglo sa 30 - 35 dana. Sa puna dva meseca mladi su samostalni i po veličini se ne razlikuju od svojih roditelja.

Kada kupujete pticu, znajte da ptica ne može imati manje od dva meseca, a na osnovu gore navedenih parametara, možete odrediti da li se radi o mladoj ili starijoj ptici. Ako kupujete mladu jedinku, onda nećete moći jasno da razaznate pol. Ipak, mislim da je najbitnije da izaberete zdravu i po mogućnosti mladu pticu. Zdrava ptica je vesela, hitro reaguje na svaki naš pokret, na glas, ima jasan pogled, ima dobar apetit.

Pozivam Vas da posetite Pet Centar. Pored raznih vrsta papagaja imamo i svu neophodnu hranu i opremu za papagaje, a takođe Vam možemo pomoći pri odabiru papagaja kakvog želite.

OZNAKE: