Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Koje lekove je potrebno davati kanaricu kad ima sledeće simptome: ne može da se kreće (leži ili otežano skakuće po kavezu), gubitak telesne mase, otežano disanje ... Hvala, Ivana

O: Lekove, odnosno terapiju, kod određenih bolesnih stanja, kako ptica tako i drugih životinja, može da preporuči samo veterinar koji je uradio klinički pregled i ustanovio trenutno zdravstveno stanje ptice. Tako da je neophodno odneti pticu u neku veterinarsku ambulantu na pregled, a s obzirom na simptome koje navodite, preporučam da svojoj ptici hitno pružite veterinarsku pomoć.

Otežano disanje kao simptom može ukazivati na neku respiratornu infekciju, ali neophodna je potvrda dijagnoze od strane veterinara koji će uraditi klinički pregled. Ono što Vi možete da uradite je da pticu stavite na neko toplije mesto, ne blizu prozora ili na promaju, a ishranu obogatite nekim vitaminsko-mineralnim dodatkom.

Iz bogate ponude naših preparata za ptice, izdvojila bi Vam:

OMNI - vit: Posebna mešavina vitamina i amino-kiselina za ptice. Daje se za optimalno celokupno stanje, u slučajevima slabosti i stresa, kada je otpornost smanjena usled infekcije. Glavne osobine su mu brži i sigurniji rezultati, snažan i efikasan, zadovoljava potrebu za vitaminima i amino-kiselinama. Doziranje: jedna ravna kašika na 250 ml vode ili 100 g meke hrane.

MUTA - vit: Posebna mešavina vitamina i amino kiselina sa ekstra velikim procentom sumporaste amino-kiseline i biotina. Daje se za stimulisanje rasta perja tokom mitarenja, u slučaju opadanja perja zbog poremećenog metabolizma, za još lepše perje tokom izložbe, nakon korišćenja antibiotika, za poboljšano funkcionisanje jetre. Glavne osobine su mu da stimuliše rast novog i opšte stanje perja, čuva jetru, pruža optimalan rad metabolizma, sprečava konstantno mitarenje. Doziranje: jedna ravna kašika na 250 ml vode ili 100 g meke hrane.

CALCI - lux: Izvor kalcijuma koji se rastvara u vodi. Daje se za optimalno formiranje skeleta mladih ptica, u slučaju nedostatka kalcijuma. Glavne osobine su mu brz izvor kalcijuma, lako svarljiv, veoma dobro se rastvara u vodi. Doziranje: u slučaju prevencije, dvaput nedeljno ravna kašika na 250 ml vode ili 100 g meke hrane. Pre i posle perioda razmnožavanja, dnevno dve ravne kašike na 250 ml vode ili 100 g meke hrane. Ukoliko je primećen nedostatak kalcijuma, dnevno tri ravne kašike.

Napominjem da ovi preparati nisu lekovi, nego dodaci ishrani, koji mogu da pomognu opšte stanje uz terapiju ili nakon nje. Za dijagnostiku i terapiju trebate pticu odvesti na pregled kod veterinara.

OZNAKE: