ana_jovanovic2a


Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

 

P: Zanima me da li kod papagaja koji ima PBFD, imunitet može da se ojača sa beta glukanom, da li može biti štetan po njega i u kojoj količini se može dati? U pitanju je mali Aleksandar! Unapred zahvalna! Jelena


O: Distrofija kljuna i perja (Psittacine Beak and Feather Disease ) je virusno oboljenja izazvano virusom iz familije Circoviridae.


Infekcija nastupa uglavnom kod mladih ptica, gde izaziva često fatalne posledice. Starije ptice koje su inficirane, često prevaziđu infekciju i prežive, ali ostaju kliconoše čitavog života. Često im ostaju trajne posledice na nekim od sistema organa.


Virus PBFD često izaziva promene na jetri, mozgu i imunom sistemu koji zatim nije u stanju da se izbori sa oportunim infekcijama, bakterijskim, gljivičnim, parazitskim ili drugim virusnim.

Nažalost, specifična terapija ne postoji, a razvoj vakcine, kao profilaktičke mere je u toku.

Preparati za podizanje opšte otpornosti svakako dolaze u obzir.

Na prvom mestu je kvalitetna i raznovrsna ishrana, kao i redovno dodavanje vitaminsko-aminokiselinskih preparata.

DMG (dimethylglycine) je aminokiselina koja se kod ptica pokazala kao dobar imunostimulator. Ona učestvuje u stvaranju energije, tj. utiče na bolje iskorišćavanje kiseonika, te i bolje iskorišćavanje imuniteta.


Nažalost, na našem tržištu trenutno nema preparata namenjenim podizanju imuniteta ptica, koji sadrže dimetilglicin.

Najverovatnije da u inostranstvu možete naći neki od preparata koji sadrže dimetil glicin ( npr. Avi-immunity booster), a koriste se za ptice, pa je doza već unapred određena. Mislim da je najbolje da napravite upravo takav izbor.
 
Ukoliko biste uspeli da nađete preparat sa dimetil glicinom koji se koristi za ljude,  a ostali sastojci ne štete pticama, dozu bi morao da odredi vaš veterinar .
 
Uvek se možete dodatno konsultovati sa veterinarima Fakulteta veterinarske medicine u Beogradu, Katedra za bolesti ptica.

Beta glukan se u litereaturi ne pominje vezano za podizanje imuniteta ptica.


Ali svakako bih Vam savetovala da dodatne informacije pronađete kod profesora Veterinarskog fakuleta na Katedri za bolesti ptica.

 

OZNAKE: