Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam jednu nimfu. Stara je oko tri i po meseca, odjednom je počela da ćelavi ispod kreste. Znate li šta joj se dešava?
Hvala unapred, Boris

O: Mitarenje predstavlja proces zamene starog perja novim. Kod mladunaca se javlja kao normalna pojava u periodu odrastanja, a kod odraslih ptica može biti vezano za period parenja, ležanja na jajima. Kod odraslih  papagaja proces promene perja se dešava neprekidno, tokom cele godine. U slučajevima stresa, nagle promene temperature, bolesti, može se zapaziti nagli i znatniji gubitak perja.

Za vreme redovnog mitarenja, ptica može biti uzrujana, ali je očuvanog apetita, dobre kondicije i živahna. Za vreme mitarenja, koje predstavlja određeni stres za organizam, ptici je potrebno obezbediti kvalitetnu ishranu i optimalne zoohigijenske uslove. Smatra se da su u tom periodu ptice osetljivije.

Ukoliko je koža na mestu gubitka perja nadražena, crvena, perutava, sa krasticama, ako je izražen svrab, onda odvedite pticu na pregled, verovatno je po sredi neko kožno oboljenje, koje se mora adekvatno lečiti.

U ponudi Pet centra se nalazi veliki izbor  kompletne hrane za ninfe, kao i veliki izbor različitih poslastica.

U periodu mitarenja bih Vam preporučila da dodajete neke vitaminsko mineralne preparate kao sto su:
- Aminovitamin - rastvor za peroralnu primenu koji predstavlja pravilnu kombinaciju vitamina i aminokiselina i koristi se kada je potrebno korigovati vitaminski disbalans ili povećati odbrambene sposobnosti organizma.
- Omni vit - sredstvo koje poboljšava kondiciju ptica sadrži 14 vitamina i aminokiseline.
- Muta vit -  sredstvo koje se koristi za poboljšanje izgleda perja, uz vitamine i aminokiseline ima povećanu količinu biotina.

OZNAKE: