Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Pre nedelju dana sam pronašla bolesnog goluba, kog i dalje lečim. Dala sam mu antibiotik (enrocin) i bilo mu je bolje nakon nekoliko dana. Međutim, pre par dana sam pronašla gliste u kakici, pa sam mu dala i ivermektin u dozi namenjenoj za golubove. Da li je normalno što ih on i dalje izbacuje, prošlo je već 3 dana, i da li je ivermektin uopšte delovao? Unapred zahvalna, Tanja

O: U crevne parazite golubova ubrajamo: Askaris columbae, Cestode,  Trihomonas columbae, dve vrste kokcidija: Eimeria columbarum i Eimetria labbeana.

Ascaridoza je izazvana sa valjkastim glistama koje parazitiraju u tankom crevu golubova. Golub se zarazi peroralno, hranom i vodom unošenjem zrelih jaja. Terapija se sprovodi pojedinačno ili grupno celo jato. Dehelmintizacija se uglavnom obavlja posle završene sezone leženja.
 
Tenijaza je bolest izazvana pantljičarama. Golubije pantljičare su još zajedničke kokoškama, vrapcima, vranama i drugim pticama. Za pantljičare je značajno istaći da je za njihov razvoj neophodno prisustvo prelaznog domaćina.

Trihomonijaza je parazitsko oboljenje golubova koju prouzrokuje protozoa Trihomonas columbae. Ova protozoa je normalan stanovnik digestivnog trakta. Ispoljavanje bolesti zavisi od virulentnosti uzročnika kao i od imuniteta golubova.
 
Razlikuju se tri forme trihomonijaze i to: ždrelna, pupcana i organska forma.

Kokcidioza je parazitsko oboljenje golubova koga prouzrokuju protozoe iz reda Eimeria. Golub se zarazi infektivnim oblikom oociste koja je izmetom dospela u spoljašnju sredinu. Klinička slika je obično latentna. Ako je golub invadiran sa malim brojem crevnih parazita, klinička slika je latentna, bez vidljivih simptoma. Ako je infestacija velika, mogu se javiti slab apetit, malaksalost, sluzavo koštani proliv, mršavljenje.

Savetujem Vas da uradiite koprološku analizu kako bi odredili koji bi antihelmintik (mebendazol, fenbendazol, aminonitrotiazol, tetramizol hidrohlorid...) dao najbolji efekat. Ivermektin koji ste davali nije lek izbora za endoparazite golubova.

Ako su rezultati koprološke analize pozitivni, obratite se katedri za bolesti ptica Veterinarskog fakulteta u Beogradu kako bi započeli adekvatnu terapiju.

OZNAKE: