Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Primetili smo da nam papagaj tigrica stoji isključivo na desnoj nožici. Leva je imala na jastučiću između kandži blago crvenilo i otok. Mirovao je i izgubio volju za izlaskom iz kaveza, što je totalno suprotno od onoga kako on provodi vreme sa nama. Uglavnom je uvek van kaveza. Dobili smo od veterinara vitamine za tigricu i redovno ih sipamo u vodu. S obzirom da se raspoloženje popravilo mi smo ponovo krenuli sa puštanjem ptičice. Međutim, primetili smo da je prst krenuo da se povlači napred i ponovo smo otišli do veterinara. Odsekli su mu noktić na tom prstu ali on i dalje stoji nekako istureno i nepravilno. On je počeo da podiže drugu nogu. Dobili smo da mažemo korticin, i mast koja u svom sastavu ima cink.

Povećana mu je doza vitamina za vodu na 2 kapi u pojilicu koja toči nešto manje od 1 dl. Možda je rano da iščekujem neke promene, ali me brine da nije slučajno u pitanju neka koštana bolest ili gljivična koja napada organizam, a potom i kosti. Vidi se slabost, a ja se tešim činjenicom da je dugo boravio na desnoj nožici zbog prsta na levoj, pa je možda podizanjem sada odmara.
Hvala, Kristina

O: Papagaji mogu imati problema sa žuljevima i nepravilnm stavom iz razloga što stoje na prečkama koje su od plastike, ili zato što su im prerasle kandžice. Žuljevi predstavljaju zadeblanja kože koja nastaju kao posledica stalnog mehaničkog nadražaja. Mogu biti veoma bolni, a ako se zanemare onda dovode do komplikacija, sekundarnih infekcija, zauzimanja pogrešnog stava čime se operećuju druge grupe mišića, pa vremenom dolazi do zamora.

Infekcije, pored toga što su bolne, mogu dovesti do rasejavanja infekta u druga tkiva. Ptica je nevesela, slabog apetita, narogušena, stalno spava i nezainteresovana je.

Prerasle kandže možete sami skraćivati, ali bi najbolje bilo da Vam veterinar pokaže kako ćete bezbedno fiksirati pticu i kako ćete pravilno skratiti kandže.

Preporučila bih Vam da sve prečke zamenite, stavite drvene i da sprovodite terapiju koji je prepisao Vaš veterinar. Oporavak može trajati duže; ako je u pitanju žulj, to je dosta bolan proces i zato je ptica nevesela.

Ukoliko sumnjate u zdravstveno stanje Vaše ptice, preporučila bih Vam da ponovo posetite veterinara.

OZNAKE: