Odgovara:
Miloš Lukić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam dva mužjaka tigrice već nekoliko godina. Savrseno se slažu, pitomi su, jedan čak i govori. Zajedno lete i odlični su letači. Po ceo dan su napolju. Pre neku noć probudio me je zvuk iz kaveza. Mlatio je krilima ovaj mladji, kao da se od nečega uplašio. To se ponekad dešava. Prišla sam kavezu, upalila svetlo i on se smirio. Sve je postalo normalno. Ujutru kao i obično jedva su čekali da budu pušteni. Ali kada su izleteli, ovaj mladji nije leteo kao pre. Visine nije postizavao pa je više puta "padao" na pod, ili sto. Nije uspevao da doleti gde je naumio. Ovaj drugi ga je dozivao kao i ranije ali mali je shvatio da ne može baš sve i odustao ostavši na mestu sa kog je i pristao da ga vratim u kavez.

Tom dogadjaju ima 4 dana i ja obojicu ne puštam od onda iz kaveza jer mislim da je povredio krila one noći. Čak sam pored kaveza tog jutra pronašla dva srednje veličine pera. Pitam Vas, da li da ga držim još u kavezu i dokle? I da li su ovakve povrede trajne. On je inaće veseo i po njemu se ne vidi da ga nešto boli. Plašim se da li će leteti kao pre i da li treba jos nešto da preduzmem?
Iskreno hvala, Vojislava

O: Tigrice su vrlo umilni ljubimci. Pored sposobnosti da imitiraju razne zvukove i melodije, sposobnost imitacije ljudskog govora čini da smo im posebno privrženi. Kada su u paru, jako teško ih je naučiti da pričaju, tako da u ovom slučaju sve moje čestitke.

Svi postupci sa papagajima generalno, a time i tigricama treba da budu polagani i tako da oni uvek vide šta se dešava i da imaju potpuni uvid u situaciju oko njih.

Na nagle pokrete i iznenadne jake zvukove deluju vrlo usplahireno. Tada prilikom skakanja i lupanja krilima po kavezu često dolazi do povreda. To mogu biti vidljive povrede u smislu ogrebotina, oteklina ili mesta na kojima je došlo do ispadanja perja.

Druge vrste povreda se ogledaju najčešće u vidu istegnuća mišića ili drugih delova krila. Ako dođe do loma krila ili naprsnuća neke kosti, na tom mestu se pojavi otok.

Prema onome što ste mi izneli, moguće da je samo udario krilo pa oseća bol pri letenju. U tom slučaju će nekoliko dana mirovanja dovesti stvari u stanje kao pre.

Preporuka je da se ipak obratite veterinaru da nam ne bi promakla neka ozbiljnija povreda koja bi moglo trajno uticati na sposobnost letenja Vašeg ljubimca.

OZNAKE: