ana_jovanovic2a

Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Poštovani, imamo papagaja nimfu-mužjaka, star nešto manje od dve godine. Kupljen je u vašem centru. Prezadovoljni smo sa njim, čist je, uredan, lep, obožava da se mazii i naučio je 5 reči koje spaja, ali ima nešto što nam jako smeta i ne znamo kako da ga obuzamo tj. iz čista mira počne da se jako glasno dere onim svojim prodornim glasom, pa nas zanima da li ga nekako možemo smiriti?

Puno hvala unapred! Danijela

O: Neke glasove nimfi možete čuti jedino ako držite dve ili više nimfi, ali neka ćete čuti svakodnevno i ako imate samo jednu pticu. Najpoznatiji zvuk kojeg nimfe redovno proizvode više puta dnevno je kratko i jasno dozivanje, čućete ga verovatno i ako imate samo jednu pticu jer ona onda traži ptičje društvo. Usamljene nimfe taj zvuk mogu proizvoditi i satima, što vas stvarno može i izludeti. U takvom slučaju ptici treba posvetiti puno više pažnje, a ako niti to ne pomogne, treba ozbiljno razmotriti opciju nabavljanja još jedne nimfe. Ovaj tip oglašavanja ćete prepoznati jer se radi o kratkom, jasnom i prodornom zvuku.

Zatim su nimfe poznate po tome da mogu proizvoditi zvuk sličan mačjem frktanju ili zmijskom siktanju. Taj zvuk proizvode kada se boje i/ili kada se osećaju ugroženim, te kada štite svoje leglo. Već i male bebe-nimfe sa svega nekoliko dana starosti mogu proizvoditi taj zvuk. Nakon tog upozorenja ptica će ili pobeći ili napasti, što uglavnom čini pokušavajući da ugrize ono čega se boji.

Ako ptice držite u paru, primetićete da su one gotovo stalno u kontaktu. Posebno kada nešto istražuju, npr. dok su izvan kaveza u sobi, stalno će kontaktirati proizvodeći specifične zvukove. Oni su slični onom prvom zvuku traženja, ali su puno tiši i blaži. Sve dok se vide, komunikacija među dve nimfe je prilično tiha i ne smeta. Ako se izgube iz vida, počeće glasno dovikivanje koje traje toliko dugo dok se opet ne nađu. Ti glasni pozivi traženja opisani u prvom odlomku služe i u divljini prvenstveno tome da ptica koja se udaljila od jata brzo i lako opet nađe put do njega. Vrlo melodična grupa zvukova, tačnije prave male pesmice, čućete ako imate pravi par nimfi i ako je mužjak raspoložen za parenje i udvaranje. Njegovo udvaranje ženki popraćeno je specifičnom pesmicom. Skoro kod svih nimfi je prisutna ista osnova melodije, ali je ona za svakog mužjaka karakteristična odn. promenjena tako što je dodao neke samo njemu drage melodije i zvukove. Dakle, osim od nagona, ta melodija zavisi i od onoga šta ptica čuje u svojoj okolini. U vreme kada je mužjak pod pojačanim utjicajem hormona, tu pesmicu možete čuti i po nekoliko puta dnevno, u trajanju od pola minuta do nekoliko minuta, ali retko mužjak peva duže od 5 do 10 minuta. Još nam preostaje i pričanje i pevanje koje ptica može naučiti od Vas. Kod nimfi su posebno mužjaci talentovani za pevanje, ponekad i govor, dok su ženke uglavnom tihe. Čak i ako će naučiti da govori, to će biti izražavanje reči preko pevanja, dakle više melodični govor. Ipak, reči mogu biti i te kako razumljive. Svoju nimfu možete pokušati naučiti pevanju neke lagae melodijice (počnite sa kratkom i jasnom melodijom) ili pak koju jednostavnu reč. Zvuci koje želim spomenuti su i oni koje nimfe proizvode kada se pare. To su vrlo nežni, piskutavi i tihi zvuci koje uglavnom proizvodi ženka u toku parenja. I da za kraj spomenem, zvukovi koje nimfe proizvode su relativno tihi, međutim imate li dva mužjaka koji su raspoloženi za parenje oni se mogu nadvikivati i biti veoma bučni, kao i usamljena ptica koja stalno traži ostatak nepostojećeg jata.

Takođe, u vreme udvaranja pevanje može kratkotrajno postati vrlo glasno. Veliku većinu vremena nimfe su ipak tihe i drage ptice, koje imaju zajedničke osobine oglašavanja, ali ipak svaka ima svoju individualnu nijansu tog zvuka.

OZNAKE: