Odgovara:
Miloš Lukić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Počeo sam da držim guldove. Interesuje šta od lekova treba da se koristi i koji vitamini jer sam čuo da su zahtevni? Da li bi mogli da mi date adresu nekog odgajivača guldova koji bi mi pomogao u daljem radu? Koji proizvodjač ima najbolju jajčanu hranu i kolika je cena a da je vi imate u Pet centru.
Unapred hvala. Miloš

O: Prilikom  kupovine ptice  obavezan je  karantin od najmanje 20 dana, koliko je potrebno da se utvrdi da li je ptica potpuno zdrava. Za tretmane ptica je najbolje uzimati lekove proverenih proizvođača, koji su kombinacija više antibiotika.

Ipak su preventiva i higijena  primarni, jer kada dođe do terapije, uspeh je jako diskutabilan. Trebalo bi da koristite hranu koja sadrži minimum 3 vrste semenja, a od hrane kod nas u Pet centru imate od proizvođača Skalar, Minion, Padovan i Prestige koji imaju u sebi vitaminske dodatke. Takođe imamo kvalitetan pesak i grit. Od jajčane hrane u ponudi nam je Orluxov Frutti patee, proizvođača Versele-laga (Prestige).

Što se tiče odgajivačnica,  pretragom na internetu sam došao do dva interesantna sajta, odgajivačnica Dixon i www.mygouldianfinches.co.yu, gde možete saznati puno vrednih informacija.

OZNAKE: