Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

 

P: Imam veliki problem sa nimfom. Ptica je vesela, lepo jede, peva, ali ima veliki problem sa perijem. Naime, oko godinu dana gubi perije, a novo ne raste, ogolela je oko vrata, ispod krila i na leđima, a počela je da ga gubi i na grudima. Stara je oko 3 godine. Sa njom je u kavezu još jedna nimfa, oko godinu dana starosti, koja za sad ima lepo perije mada sam primetio da ga i ona gubi ispod krila. Hteo bih da napomenem da je ova starija ptica oko godinu dana imala katostrafalno jake dijareje, ali sada se to malo smirilo jer ne znam više ni ja šta sam joj davao od vitamina i minerala. Još jedan veliki problem, kod iste ove ptice koja gubi perje, je taj što joj rubovi krila krvare,  tj.  izraste novo pero pa odmah otpadne i  to počne da krvari, uhvati se krastica, nju to počne da svrbi pa otkine i sve tako. Ja živim u Šapcu gde nema stručnjaka za pernate ljubimce, jedino koga sam pitao za pomoć su bili opšti veterinari koji sumnjaju na pipe i perojede. Preporučili su mi Avisan. Ja sam ovaj preparat kupio, ali ipak želim da se posavetujem sa nekim ko je stručan. Imam par pitanja u vezi ovog preparata: je li otrovan za njih ako počnu da bišću perje koje je naprskano, je li opasno ako im ode u oči, je li opasan ako se nanosi na rane? Ja vam se od srca unapred zahvaljujem i nadam se da ćete mi pomoći. 
Srdačan pozdrav, Bojan

O: Mogući medicinski razlozi čupkanja perja uključuju prisustvo endoparazita (đardijaza, valjkasti crvi i pantljičare), ektoparazita, zatim hepatička oboljenja koja kao propratni simptom imaju pojavu svraba, neopazije, folikulitis ili dermatitis uzrokovan bakterijama, virusima i gljivicama, alergije, endokrini poremećaji (hipotireodizam), trovanje cinkom.

Sva ova stanja mogu biti primarni ili sekundarni uzroci čupkanja perja.

Neadekvatna ishrana je najčešći uzrok pojave čupanja perja. Jednolična ishrana bez vitaminsko-aminokiselinskih dodataka i dodatka svežeg voća i povrća dovodi do deficijencija pojedinih materija i do abnormalnog razvitka kože i perja.

Većina hrana u sebi ima aditive i konzervanse, koji osetljivim pticama mogu smetati.

Ukoliko ptica konzumira isključivo mešavinu semena, bez dodataka svežeg voća i povrća, koža može postati suva i sklona oboljenjima različite etiologije.

Ambijentalni uslovi mogu uticati na raspoloženje ptice, a ukoliko su neodgovarajući, mogu dovesti do depresije i poremećaja u ponašanju. Od ambijentalnih uslova najbitniji su: izloženost prirodnom svetlu i pravilan ciklus svetla i mraka, provetravanje prostorije i dovoljna vlažnost vazduha.

Čupkanje perja može biti posledica i poremećaja u ponašanju ptice, koja se javlja najčešće usled dosade, nervoze ili stresa.

Svakako bi klinički pregled veterinara bio neophodan, jer jedino tako možete dobiti konkretnu dijagnozu.

U međuvremenu možete pokušati da obogatite ishranu ptice, kao i da poboljšate ambijentalne uslove, a svakako da sprovedete detaljno čišćenje kaveza i na obe ptice nanesete Avisan sprej.

Neophodno je da primenjujete  preparate koji u svom sastavu imaju esencijalne aminokiseline i vitamine koji su bitni za izgradnju perja.

Avisan sprej se nanosi po celom telu ptice, posebno ispod krila, oko vrata i po grudima. Po glavi se ne prska, već se može nanositi vaticom na koju je nanet sprej. Na predeo lica se ne nanosi ništa, pa tako ovaj preparat ni ne može dospeti direktno u oči.

Potrebno je da dobro fiksirate pticu i da se obezbedite od ugriza (kožne rukavice). Sprej ne bi trebalo prskati po otvorenim ranama. Nakon mehaničkog čišćenja i pranja kaveza, sprej nanesite i na kavez. 

Avisan se aplikuje jednokratno ali u slučaju jače infestacije može se ponoviti za dve nedelje.

OZNAKE: