Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam tigricu već 2 godine i nikakvih problema nisam imao do skoro. Naime, kao da je nešto pojeo pa se od tada promenio. Slabo je jeo hranu i pio vodu i stalno je spavao, pa mu je i iz tog razloga govance bilo malo vodenkasto i retko je kakio. Kad sam pozvao veterinara, ona mi je rekla da mu masiram voljku i sipam par kapi limunovog soka u kljun, što sam i uradio. Sada, kao da se oporavio ali ne u potpunosti, jede hranu i pije vodu, malo izađe iz kaveza i cvrkuće ali ne priča iako zna dosta reči i dalje često spava i to uvek na dve noge i sa kljunom zabijenim u krila. Zanima me Vaš savet, da li da ga vodim veterinaru ili će se on jednostavno vremenom povratiti. Unapred hvala, Mirko

O: Znaci bolesnog stanja kod ptica su: skvrčenost, sedenje nisko na prečki, sedenje na dnu kaveza, glava stavljena pod krilo i stajanje na dve noge, slabost, gubitak ravnoteže i slično. Zatim, promene u ponašanju i opštem stavu: inaktivnost, smanjena aktivnost ili promene u vokalizaciji ili pevanju, spuštena krila, prekomerno spavanje, slab odgovor na stimulanse iz okoline, promene u ponašanju (npr. više je agresivna, više potištena), pojačani ili smanjeni apetit ili pijenje, povraćanje ili regurgitacija, otežano defeciranje, zatvor, proliv, otok u području voljke, gubitak telesne težine, iscedak iz usta i drugo.

S obzirom da je kod Vaše tigrice došlo do poboljšanja stanja u odnosu na prethodni period, bilo bi dobro da joj ishranu obogatite vitaminsko - mineralnim dodacima koji bi ubrzali oporavak i podigli opšte stanje organizma.

U našoj ponudi imate preparat Omni-vit. To je posebna mešavina vitamina i amino kiselina za ptice. Daje se: za optimalno celokupno stanje, u slučajevima slabosti i stresa, kada je otpornost smanjena usled infekcije. Takođe pozitivne rezultate dala bi i primena preparata Probi-zyme, koji se daje za optimalno varenje, a predstavlja kombinaciju probiotika enzima za varenje. Daje se: za stimulisanje crevne i flore u voljki, u slučajevima poremećenog varenja, nakon tretmana antibioticima. Još jedan preparat koji se daje za poboljšanje varenja i u slučajevima proliva je Bio-digest.

Ukoliko i posle pojačane vitaminsko-mineralne ishrane ne dođe do poboljšanja zdravstvenog stanja kod Vaše tigrice, neophodno će biti da posetite veterinara. 

OZNAKE: