Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Potreban mi je savet u vezi papagaja tigrice koga sam pre 2 nedelje kupila u Pet centru. Ptica je jako mlada i živahna, dobro je jela i sve je bilo ok do jutros. Zatekla sam ga skoro umrtvljenog bez snage a nogice kao paralizovane. Ne može da stoji, kostreši krila i nema uopšte snage. Pipetom sam mu dala malo vode sa rastvorenim delićem andola 100. To ga je malo živnulo ali jako teško diše. Da li je greška što je u blizini prozora ali nije bio na promaji? Ako preživi noćas, imate li neki savet kako da mu pomognem?
Hvala, pozdrav,
Tijana

O: Uopšteno govoreći, glavni pokazatelji bolesnog stanja kod ptica su nakostrešeno perje, snuždenost, odbijanje hrane i vode.

Takođe je potrebno spomenuti i niz drugih znakova bolesti koje karakterišu promene u opštem izgledu ili stanju papagaja: skvrčenost, sedenje nisko na prečki, sedenje na dnu kaveza, glava stavljena pod krilo i stajanje na dve noge, slabost, gubitak ravnoteže i slično. Zatim, promene u ponašanju i opštem stavu: inaktivnost, smanjena aktivnost ili promene u vokalizaciji ili pevanju, spuštena krila, prekomerno spavanje, slab odgovor na stimulanse iz okoline, promene u ponašanju (npr. više agresivnija, više potištena), pojačani ili smanjeni apetit ili pijenje, povraćanje ili regurgitacija, otežano defeciranje, zatvor, proliv, otok u području voljke, gubitak telesne težine, iscedak iz usta i drugo.

Bolesti respriratornog sistema kod ptica su vrlo česte.

Respiratorne infekcije kod ptica obično su pruzrokovane virusima, bakterijama, gljivicama ili plesnima. Najčešća bolest respiratornog sistema kod ptica je prehlada. Simptomi prehlade su: nakostrešeno perje, ubrzano disanje, preterano spavanje, prestanak pevanja, a čest je i iscedak iz nosa, kašljanje i kijanje, promuklost, češće otvaranje kljuna, a iz nosa može da se cedi beličasta sluz, koja provocira na kijanje i tada ptice trzaju glavom, istežu kljun i guše se.

Najčešći uzroci prehlade mogu biti: promaja, previše hladna voda za piće, hipovitaminoza, temperaturne razlike, virusne i bakterijske infekcije.

Ptice su veoma osetljive na promenu spoljašnje temperature, promaju... i do ispoljavanja kliničkih simptoma dolazi veoma brzo (za 2-3 dana ), tako da je neophodno što pre započeti terapiju, što zahteva hitnu posetu veterinaru koji će na osnovu kliničkog pregleda postaviti dijagnozu i sprovesti terapiju.

Ono što Vi možete da uradite je da tigrici date vitaminsko - mineralne preparate u vodu za piće.

Ipak, apelujem da što pre posetite veterinara radi postavljanja ispravne dijagnoze i sprovođenja terapije.

OZNAKE: