Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam par tigrica, ženku i mužjaka. Primećujem da se često češkaju i ona i mužjak, ali ovde u Kragujevcu nemamo veterinara za ptice, pa ne znam kako da ispitam imaju li eventualno neke parazite. Stolica im je normalna i živahni su kao pre. Najlepši pozdrav, Suzana

O: Najčešći ektoparaziti ptica koje se drže u kavezu su crvena ptičja grinja i pipe. Ektoparaziti žive na koži i hrane se krvlju ili kožnim detritusom. Na taj način nanose velike štete domaćinu, a intenzitet kliničkih simptoma zavisi od broja parazita i od kondicije u kojoj se nalaze ptice.

Mlađe jedinke, jedinke koje se drže u lošim zoohigijenskim uslovima te jedinke koje su bolesne, su osetljivije na štetno dejstvo parazita.

Štete koje nanose paraziti su: konstantno uznemiravanje ptice (nemir, nervoza), anemia, promene na koži koje nastaju usled hronične iritacije, loš izgled perja ili potpuni gubitak perja, opšta slabost, zaostajanje u rastu itd. Kod mlađih jedinki i kod neadekvatno hranjenih (kada imaju nedostatak nekih esencijalnih materija), može doći do pada otpornosti, pa i do smrti jedinke.

Manji stepen invazije ne izaziva veće kliničke simptome od svraba srednjeg intenziteta, dok sa povećanjem broja parazita nastaje i jači svrab uz pojavu ostalih pratećih  simptoma.

Dermanyssus gallinae ili Crvena ptičja grinja je parazit crvekaste boje koji se hrani tako što siše krv domaćina. Danju se skriva u pukotinama u kavezu ili okolini,  a noću parazitira na pticama. Svojim usnim aparatom koji je podešen za bodenje i sisanje krvi, izaziva intenzivan svrab i bol, pa se ptice češu, uglavnom noću i skoro do krvi. Za sanaciju ovog problema koriste se antiparazitici, kojima morate tretirati pticu i obavezno i njenu okolinu.

Insekti iz reda Malllophaga - Pipe se retko nalaze kod kaveznih ptica. Ceo svoj životni vek provode na domaćinu, gde se i razmnožavaju. Hrane se detritusom kože, perjem i delovima izmeta oko kloake. Svojim dejstvom oštećuju kožu, koja postaje propustljivija i osetljivija. Česta je pojava sekundarnih bakterijskih infekcija kože.

U našoj ponudi možete pronaći preprate koji se koriste za uništavanje ektoparazita Avisan sprej i Verminex kapi.

Verujem da će svaki veterinar znati prepoznati invadiranost vanjskim parazitima, pa je za pouzdanu dijagnozu ipak potrebno da posetite veterinara.

OZNAKE: