Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Kupila sam tigricu pre nekoliko dana na sajmu. Pre dva dana sam primetila da je malo iskrivila glavu, međutim uveče se situacija pogoršala. Glava je skroz bila iskrivljena, izgleda kao da ne može da je ispravi. Vrlo je mirna, redovno jede ali nisam primetila da pije vodu. Htela bih da joj pomognem ali ne znam kako. Nadam se da ćete mi vi dati savet šta da radim.
Puno pozdrava, Gorana 

O: Glavni pokazatelji bolesnog stanja kod ptica su nakostrešenost perja, kunjanje, odbijanje hrane i vode.

No treba spomenuti i niz drugih pokazatelja, koji se karakterišu u promenama opšteg stanja i izgleda - zgrčenost, sedenje nisko na prečki ili na dnu kaveza, glava stavljena pod krilo i stajanje na dve noge, slabost, gubitak ravnoteže i slično. Zatim, promene u ponašanju i opštem stavu - inaktivnost, smanjena aktivnost ili promene u vokalizaciji ili pevanju, spuštena krila, napadi, prekomerno spavanje, slab odgovor na stimulanse iz okoline, promene u ponašanju (npr. više agresivnija, više potištena), pojačani ili smanjeni apetit ili pijenje, povraćanje ili regurgitacija, otežano defeciranje, zatvor, proliv, otok u području voljke, gubitak telesne težine, iscedak iz oka nosa i drugo.

S obzirom da ste skoro kupili pticu i da su ptice veoma podložne stresu, promena ambijenta može uticati na zdravstveno stanje. Takođe veličina kaveza ima uticaja na položaj i stanje ptice. Kavez bi trebao biti što komforniji, da kada ptica raširi krila bude dovoljno prostora.

Iskrivljena glava i vrat kod ptica naziva se tortikolis ili krivošijost.  Može biti simptom nekog oboljenja ili neurološki poremećaj. Ukoliko je simptom nekog oboljenja bilo bi neophodno dijagnostikovati primarnu bolest i na taj način proceniti kakav bi ishod mogao biti. Ukoliko je iskrivljenost vrata posledica neurološkog poremećaja, mineralno-vitaminska terapija bi mogla imati efekta. Tortikolis je ozbiljan simptom i može se javiti sa grčenjem muskulature koja se naziva opistotonus.

Prema Vašem opisu zaista se može raditi o nizu stvari. Klinički su mnoga stanja vrlo slična dok im se terapija u mnogome razlikuje. Stoga Vam preporučujem da posetite veterinara kako bi se specijalističkim pregledom ustanovilo da li je opisano stanje posledica bolesti ili nekog neurološkog poremećaja ili avitaminoze.

Savetujem Vama i budućim drugim vlasnicima ljubimaca da životinje ne kupuju na pijacama, bez ikakvog dokaza porekla i zdravstvenog statusa životinje. Na taj način potičete ilegalnu trgovinu i nehuman odnos prema životinjama.
 

OZNAKE: