Odgovara:
Miloš Lukić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Poštovani, ja sam Đorđe iz Kraljeva, uzgajivač kanarinaca (srpskih pevača Slavujara) "početnik", pa bih vas molio da mi pomognete, kako ne bih napravio grešku u odgoju, jer iskreno to ne želim. Naime, potreban mi je savet u vezi prevencije da ne dođe do bolesti kanarinaca, tj. potreban mi je savet šta koristiti u tu svrhu? Koristim Orluxove proizvode, Omnivit, Fertivit, Mutavit, pa mi je potrebna tacna informacija za šta tačno sluze Biodigest i Probyzime. Da li je dovoljno i efektivno koristiti nešto od tih Orluxovih proizvoda ili ne? Moje definitivno pitanje glasi:šta koristiti za pročišćavanje digestivnog trakta i organizma uopšte da ne bi došlo do bolesti ptice? Unapred zahvalan, Đorđe

O: Orlux Bio-digest je crevni kondicioner na bazi fruktooligosaharida. Bio-digest je hranljivi izvor benignih bakterija i sprečava prenamnoženje patogenih bakterija u crevima. Takođe poboljšava konzistenciju izmeta kod ptica koje jedu voće i time pomaže higijeni gnezda.
 
Orlux Probi-zyme je kombinacija probiotika i digestivnih enzima. Probi-zyme aktivira benignu crevnu floru i poboljšava varenje hrane. Ovaj proizvod se koristi i kao obrok pticama starim jedan dan kako bi im kao mladim stvorila odgovarajuća mikroflora u crevima.

U principu ovi proizvodi služe da omoguće normalno funkcionisanje crevne flore i za poboljšanje varenja i imaju svoje mesto kako u preventivi, tako i u terapiji.

U preventivi bolesti je potrebno da ptice ne budu uznemiravane, propisno hranjene, da higijena bude na zavidnom nivou. Možda bi najbolje bilo kada bi Vas neko od iskusnijih odgajivača malo uputio u neke svoje tajne.

OZNAKE: