Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam kanarinca starog 5 meseci. Pevao je bez prestanka, a sada je prestao jer se mitari. Zanima me koliko će to trajati? Koliki mu je kavez potreban i dali ga trebam puštati da leti? Još nešto. Kako da ga uhvatim ukoliko ga pustim da leti, jer naravno neće sam da se vrati u kavez? Unapred zahvalna. Snezana

O: Promena perja je vrlo važan period u životu kako mladih, tako i starijih jedinki. U tom periodu je vrlo važno pojačati ishranu i unos vitaminsko mineralnih materija, jer su potrebe za hranljivim materijama kod Vašeg ljubimca povećane. Mladi kanarinci mnogo lakše i brže menjaju perje od starijih kanarinaca.

Kod mladih kanarinaca prvo mitarenje nastaje u uzrastu od 8-10 nedelja, a u zavisnosti od starosti, period mitarenja može da traje 2-3 meseca, a kod nekih starijih jedinki i više meseci. Mužjaci prestaju da pevaju u periodu mitarenja, ali ponekad prestaju da pevaju i bez nekog određenog razloga.
 
Za vreme mitarenja, prostorija u kojoj boravi Vaš ljubimac mora da bude svetla topla i čista. Kanarinci tada ne bi trebali da se uznemiravaju, plaše i uzimaju u ruke, tako da svakako trebate malo sašekati sa puštanjem  i pripitomljavanjem Vašeg kanarinca,  kako to ne bi stvorilo dodatni stres u ovom periodu života Vašeg ljubimca.
 
Što se tiče veličine kaveza, ona za jednog kanarinca pevača trebalo bi da ima najmanje ove dimenzije: širina 20cm, dužina 30cm i visina 25cm.

OZNAKE: