Ishrana patke
Aleksandra Todosijevic, DVM


Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.
Pet centar, Autoput za Novi Sad 124 (Zemun Park), Zemun

P: Pronašli smo malu patku (još je mala i žuta), sada je u kući i pitamo se šta patka jede? Kakva je korist dati joj malo snage?
Pozdrav, Radojka

O: Najbolja dijeta za tako malo pače je gotova mešavina hrane u prvim nedeljama života, poznata kao predjelo za pačiće ili I. smeša za pačiće koja se može kupiti u poljoprivrednim apotekama. Pored gotove peletirane hrane, koja im je osnovna ishrana, hrane se povrćem, biljkama, puževima, crvima i drugim malim insektima.

Sečena, tvrdo kuvana jaja, zeleno povrće, seckana šargarepa, paradajz, skut, mogu poslužiti kao poslastica.

Nikada ne dajte hleb, tost, orahe i semenke, masnu, slanu ili slatku hranu i čokoladu.

Obavezno ga postavite na mirno, prozračno mesto, imajte sveže vode na raspolaganju za stalno i stavite posudu za hranu i vodu relativno blizu. Voda im je neophodna tokom hranjenja jer je koriste za čišćenje otvora u kljunu i pranje hrane iz kljuna. Nemaju zube kojima bi žvakali hranu, pa voda sprečava gušenje.

Takođe, pošto pačići vole da se kupaju, pokušajte da joj date mali bazen sa plitkim slojem vode. Naime, dok još nisu obrasla perjem, pačići nisu potpuno sigurni u dubljoj vodi i ne bi bilo na odmet da se uvek kupa pod vašim nadzorom. Pačići su u potpunosti pokriveni perjem u dobi od 30-45 dana, kada će moći bezbrižnije da plivaju.

Preporučuje se čišćenje rezervoara za vodu dva puta dnevno, jer patke prljaju vodom prilikom pijenja i kupanja. Ako ste u mogućnosti, najbolje bi bilo da joj obezbedite posebnu posudu za vodu za piće. Kako pačići nisu naročito srećni, na primer u kavezu, pokušajte da ih pustite po kući što je više moguće.

 

OZNAKE: