Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam kozicu koja je stara oko 6 meseci, a kod sebe je imam 4 meseca! Bila se pripitomila i kad sam joj prišla prstom htela je da stane na njega.. e sad se javlja problem: pre neko veče kad sam joj prišla prstom ona je krenula da me ugrize! Posle je sve bilo dobro, dok ne dođe veče kada treba da se stavi u kavez, kad opet kreće da grize! A sada sve češće grize.. Čim joj se nešto ne sviđa ona grize, pogotovo kad treba da je stavim u kavez! Ne znam kako da reagujem! Žao mi je da je u kavezu, ali isto ne želim da me grize i da provedem pola sata jureći je po sobi! Šta da radim i kako da je naučim da ne treba da me grize???
Hvala, Sofija

O: Ugriz ptice je česta pojava i predstavlja odgovor na određenu situaciju i prouzrokovan je nečim. Ptice daju uvek znak da će ugristi i nikad to ne rade samoinicijativno i bez upozorenja. Strah od Vaše ruke, naglih pokreta, glasnih zvukova poput vikanja, dubokih glasova, visokofrekventnih zvukova, glasne muzike, može da isprovocira ovakvo ponašanje kod ptice. Takođe, one ponekad izgube poverenje u svog vlasnika, kada ga smatraju izvorom opasnosti.

Ako je bilo šta od gore navedenog moglo pruzrokovati ponašanje kao kod Vaše ptičice, morate obezbediti sigurniju okolinu za nju. Osećaju se sigurnijima ako je kavez jednom stranom smešten uz zid, udaljen od glavnih ulaznih vrata i slično.

Zatim, do griženja dolazi i ako je ptica "nervozna". Ptica je nervozna ako joj nije omogućeno 10-12 sati dnevno sna, ne oseća se dobro zbog gladi ili zbog neadekvatne ishrane ili bolesti. Takođe, nervozna je ako Vi želite kontakte sa njom kada se ona igra, hrani se ili drema. Ponekad jednostavno žele da ih se ostavi na miru.

Prvo morate da otkrijete uzrok nepoželjnog ponašanja Vaše ptice, da biste mogli da ga otklonite. Na žalost, ne postoji brzo rešenje kako bi pripitomili ili prevaspitali bilo koju pticu. Potrebno je vreme i strpljenje da bi odučili pticu da ne grize.

Kao prvo, ignorišite negativno ponašanje i pokušajte da ne reagujete povlačenjem ruke kada Vas ugrize. Vrlo često, odsečna ali tiha naredba kao što je "Ne, ne, ne!" nauči pticu da griženje nije prihvatljivo. Poželjno ponašanje podstičite poslasticama i nagradama.

Drugo, gledajte telesne znakove Vaše ptice jer obično one daju znakove upozorenja, kao što je to siktanje, pre nego počnu da grizu. Stanite sa bilo čime što ste do tada radili i dajte joj vremena da se smiri. Nemojte ponavljati radnju sve dok se ne smiri. Zatim, nežno tepajte govoreći joj tihim i smirenim glasom i provodite sa njom što više vremena. Ptice reaguju na ton našeg glasa i nivo energije. Spuštajući energiju i pričajući tihim, polaganim i umirujućim glasom može da bude od pomoći.

Kao što sam već rekla, morate da budete uporni i strpljivi i trud će se isplatiti.

OZNAKE: