Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam mužjaka nimfe već 6 godina, počeo je da čupa perje ispod krila pa sam mu pre 7 meseci kupila ženku, jer sam mislila da je usamljen. Oni se dobro slažu ali situacija se nije promenila. On se normalno ponaša, ali sada kada podigne krila uopšte nema perje, i spod oba krila. Ne znam kako da mu pomognem.
Milena

O: Opadanje tj. gubitak perja kod ptica je normalan proces koji se naziva mitarenje. Mitarenje tj. zamena perja može biti neprimetno, a može biti i vrlo burno kada ptica naglo gubi veću količinu perja.

Mitarenje je stresno za pticu pa joj je u tom periodu poželjno hranu ili vodu obogatiti vitaminsko-mineralnim preperatima.

Pojačano čupkanje perja može biti posedica prisustva ektoparazita. U tom slučaju pticu treba tretirati preparatima koji se koriste za suzbijanje parazita. U ponudi Pet centra imamo preparat Avisan koji suzbija parazite -pipe (tekuti) i buve, a koji takođe uspešno suzbija sve vrste ektoparazita u kavezima . Preporučujem Vam da temeljno očistite kavez, operete ga vrućom  vodom i isprskate ga ovim preparatom. Ono što Vi možete da uočite kod Vaše ptice kada su u pitanju paraziti je  pojava crvenkastih mesta uboda na mestima bez perja. Takođe možete uveče na dno kaveza da postavite beli papir, a ukoliko je ptica invadirana ujutru će se na njemu uočiti crvenkaste tačkice.

Stres je takođe jedan od faktora koji mogu dovesti do pojačanog gubitka perja kod Vašeg ljubimca. Kavez u kome držite Vaše ptičice bi trebao da bude na nekom mirnijem mestu, udaljen od izvora buke i promaje .
 
Ako se stanje Vašeg ljubimca ne popravi svakako bi trebalo da posetite veterinara koji će kliničkim pregledom ustanoviti uzrok koji je doveo do ove pojave i sprovesti odgovarajuću terapiju.
 

OZNAKE: