Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Poštovani, obraćam Vam se za savet oko ljubimca - australijske tigrice. Imam je već  par godina i sve je do sada bilo u redu s njom. Održavana je redovna higijena kaveza, a i redovno je prskamo prskalicom. Pre nekog vremena je počela dosta da se češe i spod vrata, kao i iza glave. Primetio sam da je perje počelo da biva proređeno, da bi evo sad na grudima ono izgledalo vrlo loše (providi joj se koža). Ja sam u nekoj veterinarskoj  apoteci kupio neki insekticid za ptice, ali za sad ne vidim da on daje rezultata. Isto da napomenem da se ona normalno ponaša, nije nedruželjubiva, osim, kažem što se češe i što gubi perje. Nadam se što skorijem odgovoru. S poštovanjem, Peđa

O: Češanje i čupanje perja kod tigrica može da bude posledica više različitifh faktora.

Ukoliko se tigrica oseća usamljeno, odnosno ako duži deo dana provodi sama može doći do pojačane nervoze,  a posledično i do intenzivnijeg čupanja perja. Ako su ptice izložene stresnim situacijama kao što je preterana buka, premeštanje kaveza i promene mesta boravka takođe može doći do pojačanog češanja i čupanja perja.

Ukoliko su u pitanju kožni paraziti, morate da imate na umu da u tom slučaju nije dovoljno samo tretirati ptičicu, već pored temeljnog čišćenja  kaveza i pranja vrelom vodom, neophodno je i kavez tretirati odgovarajućim ektoantiparazitikom, ali uvek voditi računa da je on namenjen isključivo pticama.

Opadanje perja može da bude znak fiziološkog procesa u organizmu tj. mitarenja. Mitarenje se kod tigrica javlja dva puta godišnje, u martu (prelaskom iz zime u proleće ) i u septembru (prelaskom iz leta u jesen). Promena perja je postepena i obično traje 4 - 7 nedelja. Mitarenje predstavlja napor za organizam tigrice jer je u toku izgradnja novog perijanog omotača - od paperja do poletnog perja. Karakteristika mitarenja je u tome što su ptice u to vreme veoma osetljive i može doći do promene opšteg stanja ptice. Intenzivno gubljenje perja u mnogome izmeni izgled , ali često i raspoloženje Vašeg miljenika. On može da kunja, rast novog perja ga svrbi, pa nervozno čupa staro perje pri čemu može i da se raskrvari , a vidljivi  su i  delovi na telu bez perja.

Ukoliko se u slučaju vaše ptičice radi o mitarenju, možete joj pomoći na taj način što ćete pojačati ishranu i  dodati joj vitaminsko-mineralne preparate za ptice koje sadrže esencijalne aminokiseline, kao i preparate na bazi joda.

Svakako, ako se stanje ne popravi, najbolje bi bilo da posetite veterinara koji će na osnovu kliničkog pregleda ustanoviti o kakvoj je promeni reč i ako je potrebno preduzeti odgovarajuću terapiju.

OZNAKE: