mirjana

Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Danas sam dobila zečicu staru 6 meseci i malo je poveća, ima kilo i 350gr. Ja se malo plašim da je uzmem u ruke pa me zanima kako da se ophodim prema njoj i rečeno mi je da smemo slamu i vodu da jede, eventualno ponekad šargarepu. Pozdrav, Nina

O: Gojaznost svakako predstavlja zdravstveni problem. Ukoliko vlasnik životinje ne odreaguje promenom načina ishrane gojazne životinje, gojaznost može dovesti do pojave promena na kostima i zglobovima, hormonskih poremećaja, oboljenja kardiovaskularnog sistema itd. Višak telesne masnoće se uklanja smanjenim unošenjem kalorija (ograničenjem ishrane) i pojačanom telesnom aktivnošću.

Najbolje ja da posetite veterinara, i da on donese zaključak o telesnoj težini zamorca, te da li je ona prekomerna, i da eventualno preporuči određenu terapiju u smismlu ishrane i aktivnosti.

O telesnom razvoju zeca pisali smo u teksu koji glasi Telesni razvoj i uvođenje voća u ishranu kunića

Najčešće se kunići goje jer se u ishrani nalazi previše žitarica u odnosu na količinu sena. Preporučujem da Vašeg kunića hranite u narednom periodu samo sa senom, bez ikakvih dodataka.Takođe, premalo kretanja, odnosno premali kavez dodatno pogoduje prekomernoj telesnoj težini. Povratak u bolju kondiciju nakon određenog vremena, trebao bi biti jasno vidljiv.


Kunići nisu preveliki ljubitelji čestog podizanja i nošenja u rukama.

Kuniću bi trebalo prići polako i od napred. Obraćajte mu se pritom mirnim glasom i ponudite mu gornji deo šake da Vas ponjuši. Ukoliko ostane miran, pažljivo ga pomilujte po leđima. Samo tako "pripremljenog" kunića možete kasnije podići na ruke. Ostavite kuniću dovoljno vremena da sam potraži Vašu blizinu i telesni kontakt. Lezite na pod i ako Vas kunić u prolazu dotakne, tada ga možete maziti.

Pre nego što kunića uzmete u ruke, uspostavite s njima kontakt. Tek tada jednom rukom uhvatite životinju za slobodnu kožu iza ušiju ili ispod prednjih nogu. Pri podizanju, drugom rukom obuhvatite zadnje šapice i zadnji deo tela. Nikad nemojte dopustiti da životinja slobodno, bez oslonca visi u vazduhu jer će se u tom slučaju panično pokušati da se oslobode.

Mačji zahvat podrazumeva podizanje kunića s prednje i zadnje strane, držeći mu pritom čvrsto rukama šape. Da životinju ne biste prejako stisnuli, kažiprste smestite između prednje, odnosno zadnje šape.

Nošenje kunića izvodite tako da kunića smestite u svoju levu ruku. Mnoge životinje pritom vole da njuškicu zavuči u udubljenje lakta. Drugu ruku položite na kunićev potiljak. Tako ćete ga, ako pri nošenju postane nemiran, lako umiriti.

Kunića možete smestiti i u korpu, ali jednu ruku stalno držite na potiljku i leđima kako biste sprečili da iznenada iskoči i povredi se.

Poslasticama ga uverite da je nošenje nešto čega se ne mora bojati.


Želimo Vam mnogo uspeha i strpljenja pri rukovanju sa Vašim kunićem!


O ishrani kunića možete pročitati u našim prethodnim odgovorima na temu ishrane kunića: Kunić – paraziti, najčešće bolesti i pravilna ishrana, Zatvor kod kunića/Ishrana i probava kunića, Telesni razvoj i uvođenje voća u ishrani kunića.