aleksandra

Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Do kog meseca zečevi rastu? Kad mogu da počnu da jedu jabuku i tako tu hranu, a da nisu one granule i seno? Pozdrav, Sandra


O:  Mladunci kunića dolaze na svet nakon 30 dana gestacije, bez dlake, gluvi i slepi. Nakon 2 - 3 dana pojavljuje im se krzno, a progledaju sa 10 dana starosti.


Kunići nisu sposobni da sami regulišu telesnu temperaturu, tako da je neophodno da tih 7 dana, zavisno od temperaturnog režima, majka konstantno bude sa njima.


Majka kunić doji mladunce 1-2 puta dnevno, a dojenje traje manje od tri minuta. Mladunci sisaju 4 - 5 nedelja.

Rast i razvoj kunići navršavaju sa četiri meseca starosti.

Kunići se smatraju odraslim jedinkama tek nakon 6. meseca života, te Vam do tada ne preporučujemo davanje svežeg, kao ni sušenog voća i povrća.

Nakon 6. meseca starosti kunića, možete preći na hranu za odrasle kuniće i povremeno i posepeno dodavanje voća i povrća, ali ne u ogromnim količinama, kako bi izbegli probavne probleme. (dijareja i nadimanje).

Najvažnije u ishrani kunića je seno, koje možete davati u neograničenim količinama.


Kuniću  dnevno treba davati i sveže povrće i biljke (šargarepa, listovi brokule, kelj, blitva, detelina, cvetovi i listovi maslačka, peršun). Osim navedenog, kunići jedu i gotovu mešavinu semenki.

Voće spada u poslastice pa se daje povremeno, zbog veće količine ugljenih hidrata i ona ne sme biti osnovna hrana. Može se davati banana (sveža i suva) - dobra je radi  izbacivanja dlake; zatim jabuka - koštice nemojte davati, jer može dovesti do trovanja; kupina (mladi listovi se koriste u ishrani) i malina (mladi listovi).


Takođe od voća mu možete ponuditi još kruške, jagode, pomorandže, breskve, grožđe i šljive.


Naravno, voće kao i povrće mora biti dobro oprano i osušeno.