Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Noćas (oko 2h), moja činčila me je probudila neobičnim zvukom nalik na pseću igračku koja pišti.  Na svakih 10 sekundi puštala ga je u trajnosti od otprilike 5 sekundi i tako 10 minuta. Zabrinut, čim je osvanulo poslao sam Vam poruku. Nadam se da nije nikakva bolest u pitanju. Molio bih da mi odgovorite u najkraćem mogućem vremenu zbog potencijalne urgentnosti veterinara (ukoliko je bolest u pitanju). Inače, tada sam joj nudio pesak radi provere njenog raspoloženja. Nije bila zainteresovana. Hvala.

O: Činčile imaju nekoliko osnovnih zvukova putem kojih međusobno komuniciraju.

Ako pažljivije oslušnete, ti osnovni zvukovi se razlikuju s obzirom na tonalitet i glasnoću pa možemo reći da činčile imaju razvijen svojevrstan oblik govora kojim komuniciraju, ali i iskazuju svoje emocije. Tako se npr. razlikuju njihovi zvukovi upozorenja na opasnost, strah, bol, zatim različiti zvukovi zadovoljstva, "ljubavni zov" i sl. Posebne zvukove ispuštaju mlade činčile u kontaktu sa majkom.

Nije ništa neobično ako povremeno čujete Vašu činčilu da se "čudno" oglašava, odnosno "obraća" pojedinom članu Vaše porodice. Najčešće se oglašavaju uveče jer su one tada aktivnije, ponekad dosta tužno zvuče, ali njihovo oglašavanje je kako sam već spomenula, oblik komunikacije i ne traje dugo.

Ukoliko je Vaša činčila aktivna i živahna, ima bistre i sjajne oči, gusto krzno, dobar apetit, normalnu stolicu,  suvu njuškicu, ona je zdrava i nemate razloga za brigu.


 

OZNAKE:

Afrički tvor - polni ciklus, sterilizacija i higijena

Sledeći članak