Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Prije nekoliko dana sam nabavila zamorče, ali me brine to sto on često ima stolicu (čvrstu). Da li može uzrok biti to što mu ja možda dajem više hrane nego što treba? Pokušavam da mu manje davam hrane, ali on počinje da cijuče. Da li to znači da je gladan? Ana

O:  Normalno je da morsko prase (zamorac) ima česte stolice, duguljaste, formirane, jednake veličine bez mirisa, tamno zelenkaste boje.

Kako su velike izjelice,  treba paziti  na  količinu  hrane  koju  im dajete,  kako  ne  bi

došlo do preterane težine, što znači da mu ne treba davati da jede svaki put kada se oglasi. Količina gotove hrane za zamorce bila bi 1 supena kašika dnevno.

Uz to je neophodno da uvek ima dostupno sveže i kvalitetno seno, kao i sveže voće i povrće. Najbolje je da pokušate sa svim voćem i povrćem koje je i Vama dostupno, od spanaća, celera, paradajiza, šargarepe, paprike, krastavca, jabuke, dinje, breskve, grožđa, jagoda, krušaka.

Najbolje je da nastojite da hranu uvek dajete u isto vreme svakog dana jer nagle promene mogu da uzrokuju stres.

Takođe, ako menjate gotovu hranu, radite to postepeno, par dana mešajući staru i novu hranu. Nemojte nekontrolisano i u velikim količinama, hraniti Vašeg ljubimca svežim voćem i povrćem, jer može doći do proliva. Proliv se takođe može javiti ukoliko nove namirnice (voće i povrće) ne uvodite postepeno u ishranu u manjim količinama.

Kako zamorci ne mogu sintetizovati vitamin C, moraju ga dobijati kroz hranu (lišće karfiola, šargarepa, jabuke, kruške, repa, brokoli, kupus, banana, celer, krastavac...). Nedostatak vitamina C uzrokuje pojavu mnogih oboljenja. C vitamin se može dodavati i u vodu za piće.