Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Moje morsko prase ima 8 godina. U zadnje vreme ne može na zadnje noge i levo oko joj je pobelelo. Zanima me da li je to neka bolest i jer može da se izleči ili je to od starosti? Unapred hvala, Ivana

O: Da bi veterinar postavio dijagnozu neophodno je da prethodno izvrši klinički pregled i da na osnovu njega i potpunijih anamnestičkih podataka postavi dijagnozu i sprovede eventualno potrebnu terapiju. Životni vek morskog praseta je od 4 do 8 godina, tako da je Vaš ljubimac u poodmakloj starosti i s obzirom na to nije neobično da ima određene zdravstvene probleme.

Naravno, to ne znači da ga treba zanemariti i da mu ne treba pružiti odgovarajuću negu i terapiju ukoliko je potrebno.

Ono što vi možete da uradite je da mu, uz naravno posetu veterinaru, pružite što bolju negu i kvalitetnu ishranu i što optimalnije životne uslove.

Za zdravlje zamorca najvažnija je uravnotežena ishrana. Oni su veoma osetljivi na nedostatak vitamina C jer ga za razliku od drugih glodara ne mogu samostalno sintetisati, tako da njegov deficit može da dovede do ozbiljnih poremećaja zdravstvenog stanja.
 
Klinički znaci, koji nastaju kao posledica smanjenog unosa ovog vitamina, mogu se javiti već za 2 - 3 nedelje. U težim slučajevima, kod duže deficitarne ishrane, nastaju bolni edemi na zglobovima prednjih nogu, životinje odbijaju da se kreću i može doći do uginuća. Zbog toga je veoma važno dodavati vitamin C u vodu za piće i unositi ga putem hrane.

U ponudi Pet centra postoji gotova hrana, optimalno izbalansirana, obogaćena C vitaminom. Takođe u našoj ponudi imate preparat C - vit, specijalno prilagođen zamorcima. Sadrži dodatnu količinu vitamina C, A i E. Obezbeđuje sjajnu dlaku i jača imuni sistem, a dodati L - karnitin pomaže sagorevanje masti i potpomaže funkciju srčanog mišića. Preventivno se daje 10 kapi na 100 ml vode za piće jednom nedeljno, a za vreme bolesti ili oporavka 15 kapi na 100 ml vode svaki dan. U tom slučaju je potrebno svakodnevno praviti svež rastvor, jer dolazi do njegovog propadanja dužim stajanjem.
 
Katarakta je svako zamućenje koje je posledica promene strukture očnog sočiva.

Zamućenja sočiva u starijim godinama života (Cataracta senilis) izazvane su nizom faktora koji dovode do promena u strukturi sočiva. Te promene mogu da se svedu na kompleks degenerativnih stanja koja izazivaju u starosti izmenjeni cirkulacioni uslovi (sclerosis). Ova vrsta zamućenja sočiva razvija se postepeno i to redovno na oba oka.

Simptomatska katarakta (Cataracta symptomatica) predstavlja ono zamućenje sočiva koje je izazvano deponovanjem pigmenta ili fibrina na prednjoj površini sočiva. U ovaj oblik katarakte ubraja se i Cataracta toxica, koja nastaje usled različite intoksikacije.

Potpuna dijagnoza se može postaviti tek na osnovu oftalmološkog pregleda od strane veterinara.