Marija Tetkic v3

Odgovara:
Marija Tetkić, dr. vet. med.,
Pet centar, Sentandrejski put 11, Novi Sad

P: Imam sibirsku vevericu i duže vreme joj je suzilo desno oko, bio joj je začepljen nos i često je kijala. Veterinar je rekao da joj dajem antibiotik. Sad normalno diše, malo manje kija, ali primetila sam da često ispušta gasove i liže čmar, i deluje kao da joj se stomak naduo. Da li može biti od antibiotika? I da napomenem da sam jedno vreme čuvala mačku koja je imala crevne parazite, da li je moguće da je od toga? I kako da joj pomognem? Hvala unapred.

O: Infekcije gornjih respiratornih puteva kod životinja neophodno je tretirati antibioticima kako se proces ne bi spustio na donje respiratorne puteve i pluća.

Ipak antibiotici mogu dovesti do poremećaja crevne flore i izazvati proliv i gasove. Takođe, ne tolerišu sve životinje sve antibiotike, pa neki od njih mogu izazvati ozbiljne tegobe kod pojedinih vrsta. Bitna je i doza leka. Veće doze od propisanih dovode do gastrointestinalnih tegoba, najčešće se javi proliv.

Promena hrane, kao i velike količine voća, povrća i orašastih plodova mogu da izazovu gasove i poremećaj balansa crevne flore. Vam da koristite gotovu kvalitetnu hranu superpremijum kvaliteta bogatu vlaknima kao što je Versele Laga Chip Nature.

Veverice mogu imati različite endoparazite, ali veoma retko izazivaju tegobe. Neophodno je uraditi analizu izmeta, pa ukoliko se nađu paraziti daje se precizna terapija koju Vam prepisuje veterinar. Veoma je mala mogućnost da se endopraraziti prenesu sa mace na vevericu.

Ne postoje komercijalni probiotici za veverice. Uglavnom se u te svrhe koristi izmet druge, zdrave veverice, koja nema crevne parazite. Izmet zdrave veverice se razredi sa vodom i daje na špric. Ovo može obaviti samo veterinar u svojoj ambulanti, nikako ne treba ovo raditi na svoju ruku.

Ono što Vi možete uraditi jeste da dodate medicinski ugalj u vodu. On apsorbuje toksine i gasove. Medicinski ugalj ne menja ukus vode, samo će joj promeni boju.