Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Kako da znam da li je hrčak (roborovski) pod stresom kada se igram sa njim? Ako počne da kaki, da li je to znak stresa i da li postoje neki drugi znaci stresa?
Hvala,
Đole

O: Hrčci su vrlo skloni da usled stresa (npr. uzimanje u ruku) uriniraju ili defeciraju. S obzirom da je hrčak noćna životinjica i najaktivniji je u večernjim satima (19 – 22 h), da bi ste stres sveli na najmanju moguću meru, najbolje je da vaše druženje i igra sa njim, bude u tom periodu dana.

Ne znam koliko dugo imate hračka za kućnog ljubimca, pa vam moram naglasiti da je proces njegovog pripitomljavanja veoma dug i složen, pa bi bilo lepo da poštujete neka mala pravila.

Prvo, pre nego što hrčka uzmete u ruke, stavite malo stelje (piljevine) u ruke, kako bi on bio okružen poznatim mirisom. Neposredno pre kontakta, nemojte dirati njegovu hranu, jer bi mogao da pomisli od Vaše ruke da je hrana, pa da Vas ugrize.

Uopšteno govoreći, pravilo je da hrčka ne dirate ako spava ili se tek probudio, zatim nemojte ga hvatati rukom odozgo, ni igrati se sa njim na mestima gde postoji opasnost da padne i povredi se.

Ponekada je uprkost svemu jako teško pripitomiti hrčaka. U svakom slučaju da bi izbegli moguć stres kod Vašeg ljubimca, najbolje bi bilo da fizički kontakt svedete na minimum, a da uživate posmatrajući njegove aktivnosti i nestašluke.