ana_jovanovic2a


Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

 

P: Pozdrav, jedna veverica je po meni "nestabilna", kućica je skroz dole na podu i skoči na nju i padne??? Jel je to neka vrsta bolesti??? Kako to da lečim?? Hvala u napred


O:
Veverice su vrlo aktivne i energične životinjice. Retki su trenuci kada su budne i da miruju, pa je preterana aktivnost njihova fiziološka karakteristika. Čulo ravnoteže im je vrlo dobro razvijeno i odlični se snalaze u prostoru, pa mogu izvoditit različite vratolomije.

Gubitak ravnoteže, nemogućnost stajanja na nogama, držanje glave na jednoj strani (uvrnut vrat ili tortikolis) jeste stanje koje kod životinja može biti izazavano većim brojem stanja polazeći od infekcije srednjeg i  unutrašnjeg  uveta (koja može biti primarna i sekundarna), prisustvo parazita u uvetu, poremećaji centralnog nervnog sistema, poremećaji metabolizma i drugo. Takođe u obzir mogu doći i intoksikacije, alergije, tumori, zarazne bolesti, itd...

Upala uveta je ponekad sekundarni simptom respiratorne infekcije i tada se vide sledeći znakovi: često držanje glave na jednoj strani, gubitak ravnoteže, padanje ili kretanje u krug kada pokušava da hoda. Obično je uzrok upali uveta bakterija, a leči se antibioticima po preporuci veterinara. Upala uveta može biti uzrokovana ušnim parazitima koji stvaraju oštećenja poput krasti u unutrašnosti uveta, ali i lica i nogu. Leče se po preporuci veterinara specifičnim lekovima. Kao i drugi kožni šugarci, ušni se prenose od druge životinje ili čak stelje.


Simptomi upale uveta  ponekad su vrlo slični simptomima moždanog udara. Životinje su nekoordinisane, s poluparalizom jednog dela tela što za posledicu ima naginjanje glave na jednu stranu i nesposobnošću ravnog hodanja. Takođe, zivotinje padaju i nisu sposobni normalno da se kreću.


Međutim, kako biste primenili adekvatnu terapiju presudno je prvo ustanoviti o kakvom je oboljenju reč. Terapija je različita u slučajevima infekcija, intoksikacija ili tumora.


Savetovala bih vam da je pojačano nadgledate, kako biste ustanovili možda još neki simptom. Proverite kakavog je apetitia i kakav joj je izmet, kako biste imali što više i što potpunije informacije kada budete otišli kod veterinara.


U međuvremenu joj možete aplikovati u vodu vitaminsko-aminokiselinske preparate kako biste podigli opštu otpornost organizma, a vitaminima B-kompleksa uticali na oporavak nervnog sistema.


Ukoliko su upalni procesi u pitanju u zavisnosti od stepena infekcije terapija traje 5-7 dana primenom antibiotika.