aleksandra

Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Obraćam Vam se za savet, pošto je naša činčila pre 4-5 dana počela da gricka svoje šape. Šape izgledaju normalno, bez primetnog crvenila, gubitka krzna ili bilo kakvih vidljivih promena, niti ima posebnu reakciju kada mu dodirujemo šape, ali su prednje šape povremeno vlažne na dodir od toga. Mužjak je, star 10 godina. Hvala unapred! Srdačan pozdrav, Milena

O: Uzroci griženja šapa mogu biti psihološke prirode, kao posledica uslova držanja ili mogu imati alergijsku osnovu.

Činčile su vrlo otporne, ali osim kvalitetne ishrane potrebno je obezbediti dobre uslove u prostoru u kojem borave (prozračan prostor, sobna temperatura).


Vrlo je bitno da im osigurate redovno kupanje u pesku za činčile. Na taj način uklanja se masnoća i vlaga koja se skuplja u njihovom debelom krznu.

Dovoljno je dnevno ostaviti posudu s peskom dvadesetak minuta unutar kaveza kako bi očistila krzno. Nije preporučljivo ostavljati posudu sve vreme kako činčila ne bi vršila nuždu u njoj.

Potrebno je priuštiti kupku svaki drugi dan jer preteranim kupanjem može doći do isušivanja kože, iritacije i češanja.

Međutim, bez obzira na kupanje, činčilu je potrebno i četkati dvaput nedeljno. Ovo je naročito važno prilikom linjanja koje se događa svaka tri meseca. S obzirom na specifičnu građu krzna, ono se ne bi smelo ukvasiti. Činčilama nedostaje poddlaka, pa voda ostaje u krznu i s vremenom može uzrokovati pothlađivanje tela.

Krzno činčile smatra se najmekanijim na svetu i 30 puta je dlaka mekanija od ljudske dlake. Nije sklona infestaciji buvama jer je krzno veoma gusto.

Od kožnih oboljenja, kod činčila se mogu pojaviti gljivične infekcije. Najčešći uzročnici su: Trychophyton mentagrophytes, Microsporum canis, te Microsporum gypseum. Klinička slika obuhvata gubitak dlake oko nosa, očiju i prepona. Zatim, uočavaju se sitna oštećenja kože, perut, ljuspe i svrab. Gljivična infekcija se može pojaviti usled vlažnih uslova okoline i loše higijene kaveza.

Ako je bolest psihičke prirode, a još uvek nije poznato zašto se takvo stanje javlja, smatra se da veliku ulogu ima neizbalansirana ishrana ili dosada i stres.

Što se ishrane tiče, činčile su biljojedi i njihova se ishrana sastoji od peleta, smesa žitarica i sena. Povrće i zelene biljke im treba davati u manjim količinama, dok se voće ne preporučuje svaki dan. Činčilama je potrebna ishrana koja sadrži 16 -20 % proteina i 18% vlakana. Velika količina potrebnog dnevnog unosa vlakana postiže se uzimanjem sena ili trave, dok sve ostale hranjive materije treba uzimati dnevnim unosom ponuđene hrane. Postoje i posebne gotove hrane za činčile koje zadovoljavaju sve potrebe na hranjivim materijama.

O izboru hrane za Vašu činčilu, svakako se obratite veterinarima u našim Pet centrima.