Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

 

P: Imam bishona Bolonjezera starog 1,5 god. i primetio sam da na korenu zuba ima kamenac žute boje. Kako da ga otklonim, a napominjem da ga hranim Hill's i Pedigree briketima? Dajem mu i dodatne grickalice za očuvanje zuba. Dali postoji neki preparat kojim bi se odstranila boja koja se kod Bishona stvara oko očiju? Imate li vi ovaj preparat i koja je cena?
Unapred hvala i pozdrav, Tihomir

O: Zubni kamenac se često zapaža na zubima pasa. Zubni kamenac se sastoji od nataloženog fibrina, bakterija, epitelnih ćelija, sastojaka pljuvačke.

Zubni kamenac direktno naleže na površinu zuba i može da bude različitog stepena tvrdoće. Njegova boja može da bude od svetlo sive, mrke do potpuno crne. Ponekad su naslage kamenca toliko nagomilane da se međusobno spajaju dva i više zuba.

Zubni kamenac je najčešće lokalizovan uz samu gingivu i njegovo nagomilavanje u početku izaziva samo lakše zapaljenje zubnog mesa (gingivitis), koje se u prvo vreme manifestuje samo crvenilom i manjim otokom, a u težim slučajevima dolazi do raspadnih procesa na vratu zuba.

Terapiju zubnog kamenca treba vršiti mehaničkim odstranjivanjem nastalih naslaga sa zuba. Kod mirnijih pasa ovo se može izvesti bez lokalne i opšte anestezije. Kod nemirnih i agresivnih pasa odstranjivanje kamenca je neophodno uraditi u opštoj anesteziji.

Kada se naslage kamenca uklone veoma je važna redovna higijena usne duplje, kako bi se sprečio nastanak novih naslaga. U tu svrhu možete da koristite razne preparate :

- Set za oralnu higijenu pasa (Virbac) - redovno pranje zuba pomaže da odstranite naslage sa zuba, smanjite stvaranje kamenca na zubima, umanjite i sprečite pojavu neprijatnog zadaha iz usta.
- Vet aquadent (Virbac) - preparat za dnevnu oralnu higijenu koji kontroliše stvaranje plaka i kamenca na zubima, kao i otklanjanje neprijatnog zadaha. Koristi se u vodi za piće (10 ml na 500 ml vode za piće).
- Dental can tonik (Canina) - sredstvo za negu zuba i uklanjanje zadaha iz usta. Preporučuje se za odstranjivanje ostataka hrane, za eliminisanje štetnih bakterija, a time i uzroka zadaha, sprečavanje upale zubnog mesa i paradontoze, sprečavanje nastanka zubnog kamenca.

Sve nabrojane preparate možete naći u redovnoj ponudi Pet centra.

Mrlje na dlaci ispod oka pasa, nastaju kao posledica izlivanja suza, pri čemu se menja boja okolne dlake. Ipak, potrebno je da obratite pažnju na boju i konzistenciju iscetka iz oka, jer svaki iscedak koji nije bistar može ukazivati na određena patološka stanja i zahteva posetu veterinaru.

Postoje preparati za svakodnevnu negu očiju kod pasa. Kod nas u ponudi možete naći (navedene cene su na dan 26.07.2008.):

- Losion za oči (Herba max) 200 ml, 326,00 din
- Losin za negu očiju (Canina) 100 ml, 690,00 din

Oba ova preparata se koriste za negu očnih kapaka i očiju, za ublažavanje prenadraženosti nastale delovanjem prljavštine i stranih tela. Upotrebljavaju se tako što se par kapi nanese na čist komad vate i očisti oko i okolina oka. Za svako oko uvek upotrebiti čistu vatu.

Što se tiče čišćenja mrlja od suza, možete da koristite preparat Tear stain remover, koji osim što nežno, sigurno i bez iritacije čisti mrlje od suza, možete da koristite i za čišćenje ostalih proteinskih mrlja (npr. slina). Upotrebljava se tako što ga nanesete na pamučni tufer vate, a zatim nežno obrišete mrlju. Postupak ponavljate dok mrlja ne nestane. Ovaj preparat ne smete nanositi direktno u oči. Koristiti samo za spoljašnju upotrebu. Bočica sadrži 118 ml preparata i cena iznosi 465,00 din.

OZNAKE:

psi

Afrički tvor - polni ciklus, sterilizacija i higijena

Sledeći članak