Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

 

 

 

P: Imam pekinezera starog 3 godine. Primetila sam u zadnje vreme da se nekontrolisano češe i jede svoju dlaku. U čemu je problem? Hvala, Slađana

O:
Svrab može biti posledica kožnog oboljenja (uzrokovanog različitim agensima), prisustva ektoparazita, posledica alergije, hormonskih poremećaja (uz  bakterijsku ili gljivičnu infekciju), upotrebe određenih medikamenata itd.

Svrab može biti lokalizovan ili generalizovan, a definiše se kao neprijatna senzacija na koži koja tera životinju da se češe.

Tokom kliničkog pregleda mora se utvrditi uzrok svraba. Najčešće su u pitanju bakterijske i gljivične infekcije, kao i prisustvo parazita sa ili bez pojave alergije.

Ponekada se desi da je uzrok svraba nutritivni disbalans (nedostatak esencijalnih aminokiselina, masnih kiselina vitamina A, E, B kompleks, cinka itd), kao i prečesto kupanje, neadekvatnim šamponima. Možete ih pronaći ovde.

 

Konzumiranje dlake nije fiziološka pojava. Ponekada se može zameniti sa čupanjem dlake, usled svraba visokog intenziteta. Na počupanoj dlaci se nalaze mirisi sa inflamirane kože, koju pas zatim miriše i liže, pa na taj način je moguće i da proguta dlaku.

Neophodno je da odvedete psa kod veterinara, kako bi nakon kliničkog pregleda i specijalnih metoda pregleda pas dobio dijagnozu i adekvatnu terapiju.

OZNAKE:

psi

Afrički tvor - polni ciklus, sterilizacija i higijena

Sledeći članak