Marija Tetkic v3

Odgovara:
Marija Tetkić, dr. vet. med.,
Pet centar, Sentandrejski put 11, Novi Sad


P:  Da li ešerijhija pronađena u vaginalnom iscetku kod ženke u teranju, može da utiče na plodnost kuje? Da li kuja zbog toga ostaje skotna ? Pozdrav, Nebojša


O: Neplodnost kod kuje može biti posledica različitih patoloških stanja reproduktivnih organa, ali i sistemskih oboljenja.

Neplodnost može biti posledica skraćenog interestrusnog intervala, što je kod nekih rasa pasa veoma često, posledica folikularnih cista na jajnicima koje takođe dovode do skraćenog interestrusnog perioda, split estrus kod mladih kuja (razdvojeni estrus), tiho teranje (kada su znaci estrusa veoma slabi), primarni anestrus (izostanak polnog ciklusa do 24 meseca starosti), hipotiroidizam, hiperadrenokorticizam, sekundarni anestrus (prolongirani interestrusni interval na 10-18 meseci), perzistentni estrus i mnogih drugih stanja.

Što se tiče vaginalne mikroflore, postoje dve kategorije mikroorganizama koje utiču na plodnost: to su specifični uzročnici infekcije, oportunistički patogeni, odnosno mikroorganizmi koji su normalna mikroflora ali pod određenim uslovima mogu da pređu u patogene i izazovu infekciju. Takođe, neki uzročnici sistemskih oboljenja mogu indirektno da utiču na plodnost.
 
U specifične patogene spadaju: Brucella canis, Toxoplasma gondii, pseći herpes virus, pseći adenovirus, virus štenećaka, parvo virus.

U normalnu, oportunističku mikrofloru spadaju aerobne bakterije Escherichia colli, streptokoke i stafilokoke i anaerobni Bacterioides spp. i Peptostreptococcus.
 
Prisustvo Escherichie colli u vaginalnom iscetku je normalan nalaz, ali pod određenim uslovima ona može da pređe u patogene i da izazove probleme sa plodnošću kuje. Takođe, ne treba isključiti i druge brojne uzroke koje mogu dovesti do ovakvog stanja.
 
Preporuka je da se psu, pored kliničkog pregleda i ponovljenog brisa, uradi i ultrazvučni pregled jajnika i materice kako bi se isključile ciste ili pak neke malformacije u građi samih reproduktivnih organa.

OZNAKE:

psi

Afrički tvor - polni ciklus, sterilizacija i higijena

Sledeći članak