Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

 

P: Imam zlatnog retrivera koji ima nekako klempave uši. Da li to može da se nekako povrati. Da li u Pet centru ima  da se kupi četka furminator?
Hvala unapred, Ema

O: Ušna školjka je građena od hrskavice koju sa obe strane prekriva koža bogata lojnim i apokrinim žlezdama. U početku, dok je štene veoma malo, hrskavica je mekana i savitljiva, dok vremenom postaje jača, manje savitljiva i svojim položajem, koji određuju okolni mišići, određuje način držanja ušiju. Smatra se da podizanje ušnih školjki počinje u isto vreme kad i zamena mlečnih zuba stalnim.

S obzirom da je taj period kod pasa od 3. do 7. meseca, znači da bi sa 7 meseci ušne školjke trebalo da su podignute i formirane.

U toku rasta, posebna se pažnja posvećuje pravilnoj, izbalansiranoj ishrani, što podrazumeva korišćenje kvalitetne hrane, premium ili superpremijum kvaliteta. Ovakva  hrana prvenstveno obezbeđuje da se pas razvije u zdravu i otpornu odraslu jedinku, ali indirektno ima uticaja na funkciju svakog organa, pa tako i hrskavice. Uz hranu superpremijum kvaliteta i eventualnog dodavanja mineralnih preparata u toku izmene zuba obezbeđujemo savršen razvoj organizma, a samim tim i hrskavice.

Prema FCI standardima Zlatni Retriever  treba da ima sledeće osobine: Glava da bude balansirana i dobro formirana, oči tamno braon, postavljene daleko, tamno oivičene, njuška jaka široka i duboka, uši srednje velike, postavljene otprilike u nivou sa očima.

Ako sumnjate u to da Vaš ljubimac ne drži uši kako bi trebalo, onda posetite vetrinara, koji će ustanoviti u kom su stepenu uši nepravilno postavljene i prikupiti podatke o tome koliko je pas star, kojom je hranom hranjen, da li mu dodajete vitaminsko mineralne preparate, da li je  neko iz njegovog legla ili od roditelja imao navedeni problem.

Četka Furminator se koristi za smanjivanje količine podlake, dok ostavlja lepu sjajnu dlaku, skraćuje period linjanja i redukuje količinu dlaka koja bi opala za 60% - 80%.

U ponudi Pet centra imamo veliki izbor preparata za negu dlake, kao i četki i češljeva namenjenih svim tipovima dlake.

OZNAKE:

psi

Afrički tvor - polni ciklus, sterilizacija i higijena

Sledeći članak