Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

 

P: Imam 2 štenca rotvajlera, stari po ne puna 3 mjeseca. Apetit im se mijenja iz dana u dan, recimo 5 dana jedu tako dobro da ih ne možemo nahraniti, a naredna 5 jedu izuzetno slabo, pa me interesuje da li je to zbog velikih vrućina ili možda nešto drugo? Hranimo ih super premium hranom Eukanuba Junior, kuvamo im piletinu, pirinač itd. Druga stvar, jednome se očistila dlaka, izuzetno je sjajna (primijetio sam da je jeo dosta trave kad ga pustim u šetnju), a drugome je nekako suva i mrtva dlaka. Da li možda ima parazite ili je nešto drugo u pitanju? Čišćeni su od parazita redovno obojica u isto vrijeme?
Unaprijed hvala i pozdrav, Dejan

O: Ukoliko pas slabije jede, a normalno je aktivan i raspoložen, ne pokazuje znake bolesti, znači da mu je količina hrane koju unosi, dovoljna. Sobzirom da ih hranite superpremium hranom i da povremeno dajete i kuvani obrok (piletina, pirinač), mislim da su njihove potrebe u hranljivim materijama zadovoljene.

U svakom slučaju najbolje je da osnov ishrane bude gotova superpremium hrana, jer samo tada možete biti sigurni da ste mu pružili kvalitetnu ishranu bogatu proteinima, masnim kiselinama, vitaminima i mineralima odnosno svim materijama koje utiču na kvalitet kože i dlake, a čijim deficitom se javljaju poremećaji kao što su gubitak elastičnosti kože, suva i mrtva dlaka, pojačani gubitak dlake i njeno proređivanje. Pored ishrane na kvalitet dlake i kože još utiču i genetski faktori, zatim prisustvo parazita, bolesna stanja, nega.

Održavanje dlake je svakodnevni zadatak vlasnika pasa, a tim postupkom se ne samo neguje dlaka i otklanja nečistoća, već se otklanja i mrtva opala dlaka. Nega dlake obuhvata u prvom redu svakodnevno četkanje. Psa je najbolje navići da se svakodnevno četka na istom mestu i otprilike u isto vreme kako bi taj postupak usvojio kao naviku. U toku samog postupka, ljubimca je potrebno povremeno pohvaliti za strpljenje, ali isto tako, kada je to potrebno i staviti mu do znanja da niste zadovoljni njegovim ponašanjem.

Korišćenje kvalitetne hrane premium i super premium klase, kao i dodatnih preparata za poboljšanje pigmenta dlake (kao što je Canina preparat od morskih algi, koji je pokazao odlične rezultate u praksi), trebalo bi pojačati prisutni pigment.

U našoj ponudi imate i Viacutan plus koji omogućava ciljanu dopunu ishrane esencijalnim masnim kiselinama jer njihov nedostatak se karakteriše u prvom redu opštim lošim stanjem kože, dlakom bez sjaja, opadanjem dlake, hrapavom kožom, formiranjem peruti i svrabom.

Preparat Cani Derm iz linije Anivital poboljšava stanje kože i dlake Vašeg psa. Za iste ove indikacije može se koristiti Derm - caps linije Canina.

Vodite računa o svim profilaktičkim merama (dehelmintizacija, vakcinacija). Štene treba tretirati tabletama za čišćenje od parazita, i to svake dve nedelje, od 3. do 12. nedelje starosti, kao i posle toga svake četiri nedelje od 12. nedelje do 6. meseca života.

Pružite im kvalitetnu ishranu i odgovarajuću negu, a ukoliko primetite promene u zdravstvenom stanju, obavezno potražite veterinara koji će uraditi klinički pregled.

OZNAKE:

psi

Afrički tvor - polni ciklus, sterilizacija i higijena

Sledeći članak