Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam štene Akite Inu staro 3 meseca i hoću da ga naučim na povodac. Da li postoji neki poseban način prilagođen ovoj rasi pasa? Inače jako mi se dopada vaš sajt i rado ga posećujem.
Hvala unapred, Atila

O: Akita Inu spada u kategoriju velikih rasa pasa. Ova rasa zahteva čvrst trening od najmlađeg doba, pa bi bilo poželjno da se nauči na povodac i ogrlicu što pre. Ogrlica spada u obaveznu opremu svakog psa. U izboru ogrlice trebalo bi obratiti pažnju na njenu veličinu i oblik.

Kada birate ogrlicu za redovno nošenje, izmerite obim vrata 5 cm od glave psa i toj brojci dodajte 5 cm. Kada stavite ogrlicu, između ogrlice i vrata treba da ostane prostora za dva prsta. Važno je pronaći ogrlicu koja je dovoljno tesna da onemogućava da se pas izvuče iz nje ali da ostaje dovoljno prostora da se ugodno nosi.

Klizna ogrlica - koju najčešće nazivaju davilica - treba da ostavlja nešto više prostora, pošto se psu navlači preko glave. Kod velikih rasa pasa, gde spada i Akita Inu, to je 7,5 cm. Obim ogrlice treba da je taman toliki da psu klizne preko glave, ništa više od toga.
 
Za pse sa debelim i dugačkim krznom uglavnom se preporučuju valjkaste ogrlice.
 
Što se tiče kliznih ogrlica - ona ne bi trebalo da bude svakodnevna ogrlica, ona se koristi samo kod uvežbavanja psa i kod treninga.

Što se tiče povodca, kada je pas uvežban možete ga staviti na bilo koji povodac odgovarajuće dužine. Ali dok ne dostigne taj nivo, najbolji je standardan kožni povodac.
 
O navikavanju šteneta na povodac smo takođe pisali ovde i ovde.

OZNAKE: