Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P:  Nedavno sam kupio dve zebe, mužijaka i ženku. Pošto je u zadnje vreme vrućina, pa temperatura u sobi dostigne i do 30 stepeni, one se iznenada ućute i ne pogovaraju. Ubacio sam im malu posudicu sa vodom u kojoj su se okupali 1 put za 3 - 4 dana, da li da im ubacim pesak ili nešto slično? Takodje sam kupio i Trixijevo formirano gnezdo, ali me buni što ono ima krov. Ptice nisu ušle u njega nijednom pa sam počeo da se brinem da im možda smeta krov? U gnezdu imam dosta slame na dnu - da li je i to potrebno? Hvala unapred. Pozdrav, Srdjan

O: Zebe su društvene ptice i zato je dobro što ih držite u paru.

Ako imaju dosta prostora neće smetati jedna drugoj. Zdrave zebe se dobro osećaju na temperaturi od 5°C - 30°C (u periodu razmnožavanja).  Nagla promena temperature ambijenta  može biti stresogeni faktor za pticu i iz tog razloga je neophodno u takvoj situaciji dodavati vitaminske preparate.

Kavez bi trebalo da je dobro opremljen, da ima hranilicu, pojilicu, sipinu kost, prečke, ljuljašku, kadicu za kupanje. Pod kaveza možete prekriti specijalnim peskom za ptice.

Što se tiče gnezda ono je obično zatvorenog tipa tako da po obliku podsećaju na ona u prirodi (vaše gnezdo sa krovom je odgovarajuće za zebe).

Zatvorena gnezda se prave u obliku duplje, a mogu biti i u obliku kutija koje imaju rupu preko koje ptice ulaze u gnezdo. Za oblaganje unutrašnjosti koristi se sitno seno, perje, fine čiste krpice, sitne grančice, vunica.

Sitnije zebe traže gnezda veličine 10 x 12 cm. Deo materijala treba ostaviti i u kavezu da ptice same urede unutrašnjost gnezda. Dnevno im obezbedite 14 - 16 sati svetla.

Dodatne inforamcije o uslovima držanja zeba, pročitajte ovde.

OZNAKE: