Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam zeku koji je pokupio buvice. Preporučen mi je Frontline, ali sam na forumima saznao da za zeke nije najbolje koristiti preparate sa fiprinilom, permythrinom... Preporuka je Bayer-ov Advantage ili Revolution, kojih kod nas nema. Koje su mi još opcije?
Pozdrav, Igor

O: Buve spadaju u bezkrilne insekte sa dobro razvijenim zadnjim parom nogu koji im služi za skakanje. Njihov razvojni ciklus je potpuna metamorfoza što znači da se iz jajašca razvija larva koja se kroz tri faze razvija u odraslu buvu.

Buve po infestaciji Vašeg kućnog ljubimca veoma brzo počinju da se hrane i da polažu jaja na životinji. Ženka buve dnevno položi 50 jaja a u toku svog životnog veka 1500 jaja. One uznemiravaju životinju, dovode do iritacije kože, alergijskog dermatitisa, anemije.

Fipronil nije ektoparazitik izbora za kuniće pa ga ne preporučujem za upotrebu kod ove vrste životinja.

Savetujem vas da koristite preparate protiv ektoparazita koji su širokog spektra i kojim možete rešiti ovaj problem. To su Verminex kapi - Canina i nalaze se u ponudi Pet Centra.
 
Verminex kapi predstavljaju optimalnu biološku zaštitu protiv ektoparazita. Potpuno je netoksičan, bez štetnih sastojaka. Aplikuje se u vidu kapi. Ektoparaziti ne mogu postati otporni na ovaj preparat.

Preparat se ne nanosi na sveže rane, oči i sluznice. Preparat se nanosi od temena do repa.