Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Pročitao sam na netu da patuljasti zečevi mogu da se dresiraju i da ljudima slobodno šetaju po kući, pa me interesuje kako se dresiraju? Gde da mokre kake itd. Dajem mu da jede oljušćen suncokret, žito u zrnu, šargarepu, kupus, zelen, peršun, jabuke, šljive, lubenicu, pomorandžu. To sve obozava. Vodu hoće da popije jedino leti kad su vrućine. U poslednjih mesec dana zec ima teranje kad god ga pustim iz kaveza, priđe nekom i penje mu se uz nogu, ruku. Kako se odvikava od tih stvari? Noću hoće da lupa po kavezu ako čuje da neko dolazi, otvori sam kavez pa moram da mu vezujem otvor.
Hvala unapred! Alexander

O: Kunići svoje fiziološke potrebe obavljaju na jednom mestu tako što sami izaberu ugao gde će vršiti nuždu. Stariji kunići brže uče od mlađih i za tu obuku potrebno je nekoliko nedelja. Kao prostirku u kavezu idealno je koristiti piljevinu.  WC za kuniće možete organizovati u kavezu tako što piljevinu stavite u plastičnu posudu, ali to nije obavezno jer zeka može sam izabrati ugao gde će vršiti nuždu. Takođe je moguće staviti više posuda u okviru stana ukoliko je pušten izvan kaveza duže vreme, ali važno je istaći da posude budu u prostorijama sa približno istom temperaturom.

Posude za vršenje nužde bi trebalo čistiti jednom dnevno jer su zeke veoma čiste životinje pa ih prljave posude mogu odbiti. Takođe je ponekad moguće da izvrše nuždu izvan predviđenog mesta zato što je to znak obeležavanja teritorije kome su kunići veoma skloni.

Početak edukacije kunića na WC počinje zapravo ubacivanjem posude u kavez. Potrebno je da kunića posmatrate tokom pokazivanja namere da vrši nuždu i kada zauzme  položaj karakterističan za vršenje nužde, nežno ga podignite i stavite u posudu. Nakon što prvi put upotrebi posudu, pohvalite ga i nagradite ga sa nekom od njegovih omiljenih poslastica. Kako se bude privikavao, smanjite i broj posudica.

Ukoliko ne želite da parite Vašeg kunića preporučila bih Vam da kastrirate životinju, čime ćete eliminisati polni nagon i samim tim i ponašanje koje prati polni nagon. Vlasnici se za kastraciju odlučuju i zbog toga što nekastrirani mužjak kunić obeležava urinom svoju teritoriju te može postati vrlo teritorijalno posesivan, a time i agresivan.

Kastracija kunića je zahvat koji zahteva vrlo obazriv i pažljiv pristup kuniću kao pacijentu. Pre same operacije preporučuje se gladovanje od 6 sati pre operacije, mada neki autori navode da  može imati na raspolaganju sena pre operacije. Vodu mora imati na raspolaganju sve vreme. Vrlo je važno pre i posle operacije sprovesti terapiju protiv bolova jer su kunići jako osetljivi na bol i često nakon uspešne operacije prestanu jesti zbog bolova. S obzirom da anestezija snižava telesnu temperaturu, kunića bi trebalo za vreme operacije držati na jastuku koji greje.

Nakon kastracije kunić će se lakše socijalizovati, biće Vam privrženiji pa ćete lakše uspostaviti odnos sa njim.