Mirjana Pejcic, DVM


Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.
Pet centar, Patrijarha Dimitrija 14 (Capitol Park), Beograd - Rakovica

P: Sinoć sam došla sa odmora, bila sam van kuće deset dana i mom mužu sam rekla da pazi na našeg kunića. Kada sam sinoć svratila da ga obiđem bio je skroz mokar, skroz se zapiškio. Ja sam uzela peškir da bih ga osušila i uzela fen, takođe upalila sam ga na 1, ne na 3. U predelu stomaka nema uopšte dlake i takođe oko šapica. Do sada nikad nismo imali problema sa našim kunićem oko obavljanja nužde, pa me zanima da li znate zašto mu je opala dlaka i da li će opet izrasti i kako da ga malo naučim oko odlaska u wc? Zec ima godinu dana i na mestima gde nema dlake nema nikakvih ogrebotina. Hvala na odgovoru u napred, Anđela
O: Koža i dlačni pokrivač, pored brojnih fizioloških funkcija u organizmu, imaju i odbrambenu ulogu.

Kada odbrambeni mehanizmi oslabe dolazi do pojave bolesti koje se mogu ispoljiti promenama na koži ili ispadanjem dlake. Uzročnici kadkad mogu biti i normalni stanovnici kože, a da svoje patogeno dejstvo ispoljavaju usled pada imuniteta. Uzročnici patoloških stanja koje karakteriše opadanje dlake mogu biti bakterije, gljivice, paraziti, deficitarna ishrana, itd.

Bakterijske infekcije najčešće mogu biti površinske - kada zahvataju epidermis i dlačne folikule i dubinske - kada zahvataju i epidermis i subkutis što se ređe dešava. Najčešće su uzrokovane sa bakterijom Staphilococcus spp.

Gljivične infekcije (koje su u većini slučajeva uzrokovane gljivicama iz roda Microsporum i Trichophyton), najčešće se javljaju kod životinja sa oslabljenim imunitetom.

S obzirom da opadanje dlake može uzrokovati čitav niz uzročnika, za njihovu detekciju i postavljanje dijagnoze neophodno je primeniti neke dijagnostičke metode.

Zato Vas savetujem da posetite dermatološku ambulantu Veterinarskog fakulteta u Beogradu i nakon kliničkog, specijalističkog pregleda i postavljanja dijagnoze primenite adekvatnu terapiju, ukoliko je to potrebno.

Kunići svoje fiziološke potrebe obavljaju na jednom mestu tako što sami izaberu ugao gde će vršiti nuždu. Pravilo je da stariji kunići brže uče od mlađih, iako će već kunić od nekoliko nedelja steći tu naviku, i za tu obuku potrebno je nekoliko nedelja. Kao prostirku u kavezu idealno je koristiti piljevinu. WC za kuniće možete organizovati u kavezu tako što piljevinu stavite u plastičnu posudu, ali to nije obavezno, jer zeka može sam izabrati ugao gde će vršiti nuždu. Takođe je moguće staviti više posuda u okviru prostorije ukoliko je pušten izvan kaveza duže vreme.

Posude za vršenje nužde bi trebalo čistiti jednom dnevno jer su zeke veoma čiste životinje pa ih prljave posude mogu odbiti. Takođe je ponekad moguće da izvrše nuždu izvan predviđenog mesta zato što je to znak obeležavanja teritorije, kome su kunići veoma skloni.

Početak učenja kunića na WC počinje zapravo ubacivanjem posude u kavez. Potrebno je da kunića posmatrate tokom pokazivanja namere da vrši nuždu i kada zauzme položaj karakterističan za vršenje nužde, nežno ga podignite i stavite u posudu.

Nakon što prvi put upotrebi posudu, pohvalite ga i nagradite ga sa nekom od njegovih omiljenih poslastica. Kako se bude privikavao, smanjite i broj posudica.