Odgovara:
Nikola Mišić, dr. vet. med.,
Pet centar, Sentandrejski put 11, Novi Sad

P: Imam problem sa deguom, ne uzima hranu, prebira, dlaka sa nogica mu opada, na nogicama skoro i da nema dlake, donji zubi mu se razilaze i dosta je smršao, da li možete da mi preporučite neke vitamine, ako da koje ili eventualno neke lekove ako postoje za degua? Hvala unapred. Boris


O: Poremećaji vezani za kvalitet dlake, odnosno poremećaji koji se ispoljavaju gubitkom dlake na određenim mestima mogu imati više uzroka.

Pre svega, mogu biti izazvani neadekvatnom odnosno deficitarnom ishranom, odnosno nedostatkom pojedinih vitamina i minerala. Degu se hrani obavezno senom (koje je bogato celulozom i dobro je za varenje). Kod nas u Pet centru možete pronaći Vitapol seno za glodare i Skalar seno za glodare, hrane namenjene za degue.

Takođe, tu su i briketi poput Versele laga degu nature, Vitapol potpuna hrana za degua i Versele laga Chinchilla degus crispy pellet hrana.

Degui imaju smanjenu mogućnost varenja šećera, pa su skloni dijabetesu. Zato budite pažljivi sa poslasticama i sa voćem. Kao dodatak ishrane može poslužiti sveže voće i povrće: jabuka, spanać…
Treba izbegavati suvo grožđe, šargarepu, orah, badem, sušene banane…

Kako bi obezbedili stalno prisustvo bitnih hranljivih materija, odnosno mikro i makroelemenata u hrani, poželjno je koristiti i dodatke hrani, kao što su Animastrath preparat za imunitet, Flamingo kamen za glodare i Trixie kamen za glodare od morske trave.

Pored ovoga, promene na koži i dlaci mogu da izazovu i različiti ektoparazaiti, poput buva, šugaraca, ali je za dokazivanje njihovog prisustva neophodno posetiti veterinara i po potrebi obaviti neki od dermatoloških dijagnostičkih postupaka.