Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam mačiće stare 4,5 meseca koji ne napreduju u rastu. Nosići su im vlažni, te često imaju proliv. Šta bi mogao biti uzrok tome?
Ivana

O: Proliv je simptom oboljenja gastrointestinalnog trakta, a može biti različite etiologije (bakterijske, virusne etiologije ili neke sistemske bolesti). Diareja može biti akutna i hronična. Akutna dijareja se javlja kod intolerancije ili alergijske reakcije na određenu vrstu namirnica, intoksikacija, metaboličkih poremećaja ili kao simptom infektivnih bolesti.

Intolerancija na hranu izaziva zakasnelu reakciju koja se javlja nekoliko sati do više dana nakon konzumiranja određene vrste hrane. Iz tog razloga savetovala bih Vas da mačiće stavite na neku od hrana iz medicinskog programa, namenjenih za gastrointestinalne poremećaje (Royal Canin Intestinal, Hill's i/d).

Čest uzrok proliva kod mačića može biti i konzumiranje kravljeg mleka, zbog činjenice da neke mačke slabo vare laktozu iz kravljeg mleka.

Hronična dijareja može da bude uzrokovana: infestacijom crevnim parazitima, parcijalnom obstrukcijom creva, sistemskim bolestima kao što su bolesti jetre, ili diareje kada uzrok nije poznat.

O crevnim parazitima mačaka i terapiji pisali smo ovde.

Za rešavanje dijareje mogu se koristiti preparati medicinskog uglja ili Kaodiar S. Medicinski ugalj je nespecifični intestinalni adsorbens. Ima sposobnost adsorbovanja velikog broja organskih i anorganskih otrova, boja, mikroorganizama i njihovih toksina te mnogih lekova. On se ne resorbuje i ne metaboliše, te je za mesojede potpuno neškodljiv i, primenjen u propisanim količinama, ne uzrokuje nuspojave. Drugi preparat koji možete koristiti je Kaodiar S - oralna suspenzija. Sadrži: neomycin, kaolin i pektin.

Ukoliko ne postignete zadovoljavajući efekat na ovaj način (čišćenje od crevnih parazita, promena ishrane, terapija proliva), neophodno je da posetite veterinara pošto dijareja može imati ozbiljne posledice.

OZNAKE: