Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam dve tigrice: mušku i žensku. U poslednje vreme ženki je narastao predeo iznad repa. Da li to znači da nosi mlade ili da ima zatvor? Dok spava, drži glavu izokrenutu ka krilu, ne ispod krila. Pročitao sam sva pitanja vezana za tigricu na ovom sajtu, ali mi nije jasno  objašnjenje koje glasi da je tigrica bolesna ako stoji na dve noge. Da li se to odnosi samo kad spava ili uopšteno. Meni se čini da moja stoji na dve noge dok spava. Da li treba da je odvedem vetreinaru? Ako treba koji je najbolji za to? Rastko

O: Zdrava tigrica, kada spava, drži glavu ispod krila. 

Tom prilikom često se oslanja samo na jednu nogu. Pored ovoga, zdrava tigrica ima dobar apetit, jasan i bistar pogled, vesela je, razigrana, oglašava se, jasno reaguje na stimuluse iz spoljašnje sredine.

Bolesna tigrica ima nakosterešeno perje, slab apetit, nezainteresovana je za svoju okolinu, drži se sa obe noge za prečku zato što tako lakše održava ravnotežu. Često spava, glava joj je zavučena ispod krila, može se pojaviti promena konzinstencije izmeta i pojava seroznog iscetka iz nosa.

Papagaji su sposobni za parenje 5 - 6 godina, pa i više. Ako se nalaze u jatu, oni tačno znaju svog para i njemu su verni do kraja života. Moguće je da dobijete potomke tigrice i u kućnim uslovima. Ptice mogu imati problema sa leženjem jaja. Reproduktivni problemi mogu dovesti do zaostajanja jajeta, prsnuća jajovoda, peritonitisa i letalnog ishoda. Zaostajanje jajeta događa se kada jaje koje se normalno razvija iz nekog razloga ne prolazi reproduktivni trakt. Osim zaostajanja jajeta, u ptica se javlja i distokija koja predstavlja zaostajanje jajeta zbog obstrukcije. Obstrukcija se javlja kao posledica preležane upale ili ako jajovod anatomski nije dobro razvijen. Razlog pojave zaostajanja jajeta može biti različit, ali najčešće je u pitanju manjak aktivnosti, gojaznost, starost, nedostatak sunčeve svetlosti, loša ishrana itd.

Preporučujem Vam da pticu odvedete kod veterinara na pregled, jer ako je u pitanju zaostajanje jaja hitna intervencija je neophodna, jer može doći do uginuća usled komplikacija. Ako se stanje na vreme dijagnostikuje i primeni adekvatna terapija, ishod je najčešće uspešan. Zatvor se može javiti kao prateći problem uz zaostajanje jajeta.

Predlažem Vam da tigricu odvedete na Veterinarski fakultet.

OZNAKE: