Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam morsko prase staro 5 mjeseci, prije 10 dana je imao proliv koji je trajao jedan dan, nakon toga sam smanjila količinu povrća, a povećala količinu sijena i stanje mu se normalizovalo. Međutim od tad mu stalno krče crijeva, manje je aktivan, veći dio spava ili sjedi, i unazad tri dana odbija da jede povrće dok suhu hranu i sijeno jede normalno kao i do sad. Večeras sam čula da ispušta neki zvuk kao cviljenje dok vrši nuždu i da se napinje, stolica mu je mekana i zelenkaste boje. Dala sam mu malu količinu probiotika. Šta bi dalje trebala da radim, znate li u čemu je problem i na koji način da liječim?
Unaprijed zahvalna, Vanja

O:  U crevima zamorčića se nalazi veliki broj bakterija koje žive kao saprofiti, pomažu proces varenja i oblažu sluzokožu creva, te na taj način štite domaćina od prodora patogene mikroflore. Prodor patogene mikroflore dovodi do enteritisa koji se u najtežem slučaju manifestuje krvavim profuznim prolivom, dehidracijom i uginućem, a u najlakšem slučaju prolaznom dijarejom uz pad apetita.

Krčanje creva i nelagodnost koju oseća su posledica lošeg varenja (zbog narušene bakterijske flore) hranljivih sastojaka, nagomilavanja tečnog sadržaja i mešanja sa gasovima, uz poremećenu peristaltiku creva.

Terapija je bazirana na dijetetskom režimu ishrane, koji podrazumeva davanje sena uz malo gotove hrane i dodavanje multivitamniskih preparata sa C - vitaminom. Možete u ishranu dodavati i probiotike.

Ukoliko se stanje ne popravi za nekoliko dana, neophodno je da odvedete zamorčića kod veterinara kako bi dobio injekcioni preparat antibiotika.