aleksandra

Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam velikog aleksandra kome su za relativno kratko vreme otpala repna pera (dužine 25cm). Što se tiče njegovog ponašanja, ostalo je isto. Nema znakova uznemirenosti, nervoze, a i apetit mu je normalan. Star je oko tri godine. Zanima me da li je to normalan proces i da li će mu izrasti novi par pera?
Unapred hvala, Dejan Maksimović

O: Ispadanje perja može biti znak fiziološkog procesa u organizmu koji se naziva mitarenje ili znak određenih bolesti. Mitarenjem (lat. mutare: menjati, zameniti), se naziva odbacivanje starog i rast novog perja kod svih vrsta ptica. Zamena perja se odvija postepeno, a kod nekih vrsta čak određenim redosledom, kako bi ptica mogla da leti. Vrlo retke vrste tokom  mitarenja ne mogu leteti. Mitarenje je u pravilu ogromno opterećenje za organizam ptice. Neke su ptice u tom razdoblju vrlo razdražljive. Vreme udvaranja, parenja i ležanja na jajima je najčešće odvojeno od razdoblja mitarenja, jer i to je vreme za ptice vrlo opterećujuće i stresno.

 

Mitarenje se može podeliti na:
- neprekidno mitarenje: neprekidno mitarenje tokom cele godine, kad se perje stalno, polagano, menja
- potpuno mitarenje: odvija se jednom godišnje, kad se menja svo perje
- delimično mitarenje: odvija se nekoliko puta godišnje. Dva puta godišnje se kod velikog broja vrsta menja perje, zimsko i letnje. Međutim, ima i češćeg menjanja perja.

Takođe postoji :
- zamena perja mlade ptice perjem odrasle, koje može biti druge boje, drugog kvaliteta i sl.
- zamena perja zbog parenja, zbog ležanja na jajima kao i radi drugih adaptacionih mehanizama 
 
U vreme mitarenja se ptice posebno rado kupaju, bilo u vodi ili u pesku, kako bi bolje odstranile ostatke perja. Ponekad je proces mitarenja burniji, pa dolazi do pojačanog gubitka perja. Ukoliko je ptica zdrava, tj. uobičajeno je živahna, peva i jede, nema razloga za zabrinutost. Uzroci nepravilnom mitarenju i slaboj obraslosti perjem različiti su, a često nisu ni potpuno poznati. Opsežnije mitarenje može nastati zbog previsoke temperature okoline, nagle promene temperature i nakon pretrpljenog šoka (straha). Ptice držane u kavezima  imaju tokom godine gotovo podjednaku temperaturu okoline, što nije u skladu s prirodnim uslovima života ptica, jer, naime, izostaje uticaj prirodne promene godišnjeg doba, a time i uticaj spoljašnje  temperature, vlažnosti, količine svetla i drugih uzročnika, važnih za nastup mitarenja. Uzrok nepravilnom mitarenju može biti i slaba i deficitarna ishrana, tj. nedostatak pojedinih aminokiselina, vitamina i minerala, posebno kalcijuma. Upravo je neizbalansirana ishrana najčešći uzrok nepravilnog  mitarenja. Ptice se pretežno hrane jednom vrstom hrane, u kojoj nema svih potrebnih hranjivih materija i zato nastaju poremećaji opšteg metabolizma u okviru kojih se nalazi i poremećeno mitarenje. Pticama koje imaju poteškoća u mitarenju potrebno je u ishranu dodavati vitaminsko-mineralne dodatke bogate aminokiselinama: Orlux - Omni-vit sredstvo za uzgoj i kondiciju ptica koje sadrži 14 vitamina i aminokiselina, Orlux - Muta-vit sredstvo za izgradnju perja, sadrži 14 vitamina i aminokiselina uz posebne količine biotina.

 

Drugi razlog za opadanje perja može biti posledica prisustva ektoparazita, stresa, poremećenog metabolizma, što rezultira deficitom vitamina i aminokiselina. Ukoliko su uzrok opadanja perja ektoparaziti, na mestima uboda primetićete crvene tačkice. U tom slučaju neophodno je tretirati i pticu i kavez ektoparaziticima – sredstvima za suzbijanje ektoparazita. Ovi preparati se nanose direktno na kožu ili koren perja, ispod krila, oko vrata i grudni koš. Kavez se tretira tako što se detaljno očisti i opere vručom vodom, zatim isprska ektoparazitikom.

U ponudi Pet centra imamo preparat Avisan koji suzbija parazite - pipe  i buve, a koji takođe uspešno suzbija sve vrste ektoparazita u kavezima.

Ako je opadanje  perja posledica stresa, potrebno je suzbiti sve stresogene faktore što znači naći optimalno mesto za kavez, daleko od izvora buke, a kavez ne sme da bude mali. Poremećaj metabolizma koji rezultira opadanjem  perja rešava se dodavanjem vitamina i aminokiselina.

OZNAKE: