Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Nimfa mi malo kija i oćelavila je kod kreste, a noge su joj hladne. Dali joj treba uzeti neki lek da ozdravi?
Hvala,
Boris Radić

O: Respiratorne infekcije kod ptica obično su uzrokovane virusima, bakterijama, gljivicama ili plesnima. Najčešća bolest disajnih organa kod ptica je prehlada. Simptomi prehlade obuhvataju: nakostrešeno perje, ubrzano disanje, preterano spavanje, prestanak pevanja, klimanje repa.

Ovim simptomima se mogu pridružiti i iscedak iz nosa, kašljanje i kijanje, te promuklost, češće otvaranje kljuna, a iz nosa se može cediti beličasta sluz, koja nadražuje na kijanje i tada nimfe trzaju glavom, istežu kljun i guše se.

Uzroci prehlade mogu biti: promaja, hladna voda, škodljivi gasovi, parazitske bolesti, hipovitaminoza, temperaturne razlike, virusne i bakterijske infekcije.

Nimfu je u tom slučaju potrebno smestiti u toplu prostoriju gde je temperatura 30°C, bez promaje i obavezno joj davati toplu vodu za piće u koju je potrebno dodavati multivitaminske dodatke.

Takođe, prema opisanom, može se raditi i o upali pluća, hroničnoj astmi, upali bronhija, dušnika ili grla. Klinički simptomi kod svih ovih bolesti su slični: otežano disanje uz šumove, iscedak iz nosa, povišena temperatura, nakostrešenost perja, kijanje, osim kod hronične astme gde se javlja samo otežano disanje, bez znakova bolesti.

Kako vidite da opisani simptomi mogu odgovarati celom nizu različitih bolesti, za postavljanje dijagnoze potrebno je obaviti klinički pregled ptice i po potrebi uzeti bris kako bi se videlo tačno o kojem se uzročniku radi, te kako bi se moglo ciljano terapirati obolelu životinju.

OZNAKE: