aleksandra

Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Da li mace primaju trovalentne ili petovalentne vakcine, jer jedni veterinari nude trovalentu, a drugi petoval. Imam tri mace stare dve ipo godine, žive u kući, ali sam rešio da ih ipak vakcinišem, svi su mačori i sterilisani su kao mali. Kad dobiju vakcinu ima li kakve revakcinacije? Namereravam i da ih čipujem i vakcinišem i protiv besnila. Ima li još nečeg važnog što treba uraditi, pitam zato što imam najviše poverenja u vas, naši veterinari pomalo navrću vodu na svoj mlin, Hvala, Ljubiša

O: S obzirom da imate mace koje su starije od godinu dana, dovoljno je da ih vakcinišete jednom godišnje. Možete se opredeliti za vakcinu što šireg spektra. Da bi se mačka vakcinisala neophodno je da bude potpuno zdrava i dehelmintisana kako bi imunološki odgovor bio što bolji.

O dehelmintizaciji možete pročitati u tekstovima Čišćenje i preparati protiv crevnih parazita i Čišćenje i preparati protiv crevnih parazita.

Vakcinacijom su mačke zaštićene od panleukopenije, rinotraheitisa (herpes virus), infekcije calici virisom, infekcije hlamidijama.

Vakcinacija protiv besnila je zakonska obaveza, a u medicinskom smislu veoma važna jer besnilo predstavlja najopasniju zoonozu.

O vakcinaciji i revakcinaciji mačaka možete takođe pročitati u tekstu Revakcinacija mačaka.

OZNAKE: