Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Sin  je za rodjendan  u junu ove godine dobio jednog slatkog leminga, koji nas je vrlo brzo zaludeo. Kod Vas smo pokupovali sve moguće igračke, tunele, veliki kavez, vitamine (Sanal), mešanu hranu Hamster Crispy. Znači, mali Ciki ima sve uslove, ali ja se preplaših kada saznah kako kratko žive, a pročitah da im ukoliko koriste samo ovu hranu (izbalansiranu) tj. semenke kraće žive? Da li postoji još nešto da im produžimo tako kratak život, osim dodataka u obliku vitamina koje baš i ne 'ljubi'? Maksimalno smo mu posvećeni, informisani od dana kada je ušao u naš dom o svemu što mu je potrebno, ali uvek postoje pitanja... Još nešto, opišite nam kakva je njuška zdravog leminga? Snežana Orlović

O: Kada Vašem ljubimcu priuštite optimalne uslove života i dosta ljubavi i pažnje, jedino ishranom možete pomalo da utičete na to da bude u što bojoj kondiciji. Međutim, ishranom se ne može uticati da se životni vek leminga znatno produži. Njihov životni vek je 2 - 3 godine. Optimalnim uslovima i pravilnom ishranom možete težiti gornjoj granici od 3 godine. Suva hrana je dobro izbalansirana, a svakako bih preporučila da dodajete vitaminsko-mineralne preparate. U našoj ponudi postoji vitaminski preparat Opti - vit koji održava optimalnu kondiciju. Dodaje se 10 kapi u 100 ml vode za piće jednom nedeljno. Ovaj preparat prevenira svaki nedostatak vitamina u gotovim smešama. Leminzi ne smeju jesti voće bogato šećerima i poslastice sa medom jer su skloni dijabetesu.

Njuškica zdravog leminga je suva, a okolna dlaka je bez bilo kakvih primesa, čista i sjajna, nema poteškoća sa disanjem i nema vidljivih povreda na njuškici. Ako sumnjate da ima nekih odstupanja od izgleda zdrave njuškice, preporučila bih Vam da ga odvedete veterinaru na pregled.