Odgovara:
Miloš Lukić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam  ženkicu zamorca  staru  8  meseci. Od pre mesec-dva  je  počela  da  se  češka, najpre  malo, pa  sve  više. Podlogu  sam  promenila  tako  što  sam  izbacila  piljevinu, a  počela  da  koristim  neku  podlogu  za  glodare. Moram da  napomenem  da  joj  ja  kućicu  čistim  ujutru  i  uveče i  da  veoma  vodim  računa  i  o  higijeni  i  o  ishrani. Ali, ona  se  češkala  sve  više, dok  nije  napravila  ranice  po  leđima, stromaku, nogicama... Čak  je  u  jednom  periodu  slabije  jela  i  bila  veoma  tužna. Onda  sam  počela  da  joj  stavljam  peškiriće  umesto  podloge  i  češkanje  se  ublažilo. Sada  ona  ponovo  dobro  jede  i   raspoložena  je  da  trči  po  stanu  i  da  se  mazi, ali  ranice  prolaze  veoma  sporo.

Veterinari  su  mi  dali  neku  tečnost  koja  se  koristi  u  lečenju  rana  pasa  i  mačaka, ali  ona je veoma  skičala  kada  sam joj to  mazala i  ja  sam  prestala. Čak  me  je  i  ujela, mada  je  veoma pitoma  i  umiljata. Mazala  sam  je posle povidon-jodom, a kad  su  se  na  ranicama  uhvatile  kraste, mazala  sam  je  kantarion  uljem. Molim  Vas odgovorite  mi  da  li  grešim  i  kako   da  izlečim prasence? Unapred  hvala.
Pozdrav, Dragana

O: Rane su skup opštih ili lokalnih oštećenja tkiva, nastalih kao posledica delovanjanja nekog štetnog agensa. Prema uzroku zbog koga su nastale delimo ih na mehanićke, termičke, hemijske, bakterijske i dr. Svaka rana je primarno inficirana, a opšti faktori kao što su pad opšte otpornosti i iscrpljenost kao i lokalni faktori - količina nekrotičnog tkiva i poremećaj cirkulacije, potpomažu pojavu infekcije.

Zarastanje rana je proces koji počinje ubrzo nakon nastanka rane  i brže se odvija kod mladih životinja, kod onih koje su dobrog opšteg stanja kao i kod dobro držanih životinja. Proces zarastanja rana se odvija ili regeneracijom ili reparacijom. Regeneracija je stvaranje istog odgovarajućeg tkiva na mestu rane, a reparacija je zamena tkiva vezivnim tj. ožiljnim tkivom.
 
Treba napomenuti da proces zarastanja rana traje minimalno 10 dana, ako ne dođe do komplikacija, koje mogu nastati kao posledica  naknadne bakterijske infekcije i u tim slušajevima proces zarastanja traje duže a potrebno je i lokalno primeniti antibiotike u vidu masti ili praška.
 
Ne znam koje ste sretsvo koristili za mazanje ranica ali svakako je dalo odgovarajuće rezultate. S obzirom da je kod Vaše ljubimice proces zarastanja rana u završnoj fazi tj. već je došlo do formiranja kraste,  treba pustiti da proces ide svojim tokom a ono što Vam mogu preporučiti je kvalitetna ishrana koju osim gotove hrane za zamorce sačinjava i sveže voće i povrće koje bi trebalo biti svakodnevno prisutno u ishrani.
 
Takođe poželjno je zamorce, iako to baš i ne vole, kupati blagim šamponom ili samo u mlakoj vodi i paziti da im voda ne uđe u uši, ali obavezno posle toga ih je potrebno držati umotane u peškir dok se potpuno ne osuše. Postoje takođe i šamponi za suvo pranje. Dugodlake zamorce je potrebno redovo češljati.
 
Morate biti sigurni da ste otklonili uzroke koji su doveli do pojave svraba kod Vašeg zamorca i da li je svrab naostao kao posledica iritacije kože piljevinom, jer prisustvo nekih ektoparazita kao što su šugarci takođe dovodi do pojave pruritusa -svraba.
a
Kada su u pitanju šugarci, dijagnoza se može postaviti na osnovu pregleda uzorka dobijenog struganjem promenjenog dela kože. Svakako ako se problemi nastave neophodan je dodatni pregled kod veterinara kako bi se utvrdio pravi uzrok koji je doveo do pojave svraba i posledično do pojave ranica na koži, a samim tim i sprovela odgovarajuća terapija.